‘Dijete je umjesto zabave doživjelo traume!’ BAHATI TALIJANI POKUŠALI OTJERATI OBITELJ SA OTOČIĆA: Proglasili ga svojim vlasništvom, ukrali im imovinu!

24.08.2021. 10:06:00

Korčulanin Slaven Stipković imao je namjeru provesti proteklu nedjelju s obitelji na kupanju na malom otočiću Pločica, koji se nalazi u Korčulanskom kanalu. No, nije ni slutio kako će ih uznemiriti agresivni Talijani koji su ih odlučili otjerati i otočić proglasiti svojim vlasništvom.

Naime, Stipkoviću i njegovoj obitelji tradicija je da se dolaze kupati na Pločicu, otočić na kojem se nalazi svjetionik koji se daje u najam. No, ono što su doživjeli u nedjelju, vjerojatno će završiti kaznenom prijavom.

“Upozoravam sve koji vole ploviti po moru da ukoliko žele izbjeći probleme, neka zaobilaze otok Pločica do završetka turističke sezone. Izgleda da je postao privatan otok!!”, kazuje uznemireni Slaven Stipković i nastavlja svoju priču: 

‘Vikao i prijetio da smjesta odemo’

“Naime, jučer u nedjelju 22. kolovoza, oko podneva sam došao na spomenuti otok sa suprugom, četverogodišnjim djetetom i prijateljicom, ne bi li se okupali, a kako je čamac relativno mali (5m) privezao sam se tik do samog navoza koji je je još za vrijeme Austro-Ugarske napravljen za potrebe izvlačenja čamca svjetioničara. Kako ne bi zauzeo mjesto na koje inače dolazi dostava potrepština za goste koji povremeno iznajme zgradu svjetionika udaljenu oko 300m zapadno od priveza.

Uglavnom sve kao i po običaju. Pošto smo primijetili da se dotični gosti (Talijani) tu kupaju, udaljili smo se od čamca nekih 150 metara u suprotnom smjeru, tj. na istok, kako bi imali svoj mir, ja plivajući, a ostali hodajući uz samo more. 

Međutim, nakon nekih 20 minuta jedan od gostiju je došao do nas vičući i prijeteći da smjesta odemo jer je to privatan otok i da nemamo nikakvo pravo tu se kupati ili sunčati, pitam ga tko si ti, on kaže : Vlasnik!!!”, prepričava Stipković neugodnu situaciju, pa nastavlja:

“Da ironija bude veća, dok je išao prema meni, prešao je preko dijela mrkente na kojoj mi je pokojni otac uklesao ime prezime i datum prije 60 godina, kad je morao ostat na Ploči radi nevere. Pokušao sam mu objasniti da je u krivu, međutim bio je toliko agresivan da nikakvo obašnjenje nije prihvaćao. Rekao sam da ne namjeravam otići, da bi se on potom pokupio i sa ostalima krenuo prema kući.

Foto: Screenshot/YouTube
‘Dijete je umjesto zabave doživjelo traume’

Nakon 20 minuta vratio se s još njih četvero te su počeli odvezivati moj čamac, pri čemu sam ih spriječio vičući sa udaljenosti oko 80 metara da ne diraju tuđu imovinu i da će snosit posljedice. 

Tada su svi počeli vikati i prijetiti toliko da mi je dijete počelo plakati. Odgovorio sam primjereno!

Zatim su se ponovo zaputili prema kući i ukrali suprugin kupaći kostim koji je bio na čamcu. Nisam mogao snimiti ništa jer su mobiteli ostali u čamcu, a ko je mogao misliti da bi se nešto ovako moglo dogodit. Ostali smo još malo dok nije krenuo maestral.

Čim sam došao do mobitela pozvao sam policiju. Dakle, potpuno su nam upropastili dan i izlet, a dijete je umjesto zabave doživilo traume.

U međuvremenu sam saznao da su i oni pozvali policiju i to zamislite, radi neovlaštenog dolaska na otok!!!!”, preprićao je uznemireni Stipković koji se pita:

“Tko je ovdje odgovoran i je li moguće da se ovo događa u 2021 godini?? Tko će nadoknadit pretrpljeni strah i duševni nemir prouzročen nasilnim ponašajem? Čiji su interesi ovdje u pitanju, tko koga štiti i imamo li ikakvo pravo više živjeti kako smo živjeli generacijama, ili ćemo jednostavno ostat potlačena manjina, služeći gospodaru (ne tako davno okupatoru) na vlastitoj zemlji?? Sramota!!!”

Sve više slučajeva bahate uzurpacije pomorskog dobra

Naravno da otok nije prodan, a Stipković kaže kako su mu policajci rekli da su im Talijani davali nekakve papire na kojima piše da su iznajmili cijeli otok, na što su im oni objasnili kako to nema smisla. U razgovoru s Uredom za nadzor pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije rečeno mu je, kako kaže, da nikakva koncesija nije izdana na navedenom otočiću.

“Ali kako ću ja objasnit djetetu?”, pita se Stipković.

Inače, svjetionici su pod ingerencijom tvrtke Plovput iz Splita i neki od njih se, poput ovog na Pločici preko ugovorenih agencija doista iznajmljuju.

No, Talijanima očito nitko nije objasnio kako su iznajmili apartman unutar zgrade svjetionika, ne dvorište, ne ni cijelu zgradu (jer služi kao objekt sigurnosti plovidbe), niti plažu, niti ikakvo pomorsko dobro, a pogotovo ne čitav otok!

Nevjerojatno, no čini se kako ovog ljeta ima više nego ikad svojatanja pomorskog dobra, o čemu smo već i pisali, no kako bi toga bilo što manje, potrebno je prekršitelje prijaviti policiji za kazneno djelo protupravnog oduzimanja javne imovine.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.