Dio seljaka krenuo prema Zagrebu, evo kuda će ići kolona

18.08.2013. 13:01:45

Nakon što su u subotu odustali od planiranog puta prema Zagrebu, a dio seljaka vratio se svojim kućama, predstavnici 12 kontinentalnih županija sastali su se u 11 sati u Velikom Grđevcu kod Kutine kako bi odlučili o daljnjim koracima.

U međuvremenu su seljaci iz Osječko-baranjske županije sjeli na traktore i krenuli u Zagreb, simbolično u pet minuta prije dvanaest sati. "Kreće i Vukovar, Županja, Brodsko-posavska županija, čeka nas Virovitička... Kretat ćemo se pravcem Osijek - Virovitica - Bjelovar - Zagreb. Odustajanja nema i ja vjerujem da ćemo do ponoći kavu popiti na Markovom trgu", najavio je Petar Pranjić iz udruge Baranjska brazda. Policije se ne boje i neće se predati. "Mi nemamo što izgubiti. Dotaknuto nam je i ljudsko dostojanstvo i moral" kaže Pranjić.

'To nije vojska, normalno da neki ne mogu više izdržati pritisak'

Istovremeno u Velikom Grđevcu traje koordinacija predstavnika iz dvanaest županija koji bi trebali donijeti odluke o daljnjim potezima. Dio seljaka još je u subotu napustio punkteve. Na prozivke ministra Jakovine da su prosvjedi smišljeni plan dijela seljačkih vođa koje iza sebe nemaju nikakve rezultate, odgovorio je šef seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić. Kaže, iako se dio prosvjednika vratio kućama, još ništa nije gotovo. "To je normalno nakon jedanaest dana da se to događa. To nije vojska ni policija već seljaci koji su spontano došli i normalno je da neki ne mogu izdržati taj pritisak te je došlo do poremećaja. Ali ima i novih punktova. Evo baš kod mene su se otvorila dva nova punkta", kaže Pipić. Sigurno je i kako će seljaci pomoć zatražiti od predsjednika Ive Josipovića s kojim se 23. kolovoza sastaju u Lipovljanima.

Jakovina najavio mjere pomoći seljacima

U subotu se javnosti na izvanrednoj konferenciji za medije obratio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je ponovio da država nema dodatnog novca za isplatu poticaja, ali da će seljacima pomoći drugim mjerama koje su u pripremi. "Neće biti blokade Zagreba, neće biti nereda. Još ću jednom napomenuti da je to vrlo mali broj nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji nažalost, i zbog neznanja i zbog 'huškanja' dijela samozvanih seljačkih vođa, koji stvarno nemaju iza sebe niti rezultata niti poljoprivrednu proizvodnju, niti bilo kakav veći utjecaj, nego strašno puno demagogije, politikanstva i isprazne priče. Podgrijavaju nezadovoljstvo pojedinih proizvođača i na taj način čine štetu, prije svega, hrvatskim poljoprivrednicima", rekao je Jakovina.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: