Dionice HPB-a vrijede 958,2 milijuna kuna

12.08.2013. 11:03:02

Vladajući su odlučili, a ministarstvo financija objavilo da traži kupca za HPB. Svi zainteresirani za 99,13 posto dionica vrijednih oko 958.200.000 kuna, javiti se trebaju do kraja mjeseca. HDZ, najveća oporbena stranka, je protiv tog poteza. 'To je ekonomski iracionalno, a društveno štetno, jer se time prodaje financijski suverenitet Hrvatske. Suštinski, to nije ekonomska već ideološka mjera s dugoročnim protunacionalnim posljedicama', rekao je Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a. Među najvećim protivnicima prodaje banke koja ima 8 posto udjela u Hrvatskom bankarskom tržištu su laburisti. 'Jačanjem HPB-a, strane banke dobile bi značajnu konkurenciju i to je očito razlog i pozadina da se umjesto jačanja ide u prodaju', rekao je početkom kolovoza Dragutin Lesar, saborski zastupnik HL-a. 'Sitno do prodaje' broji i Croatia osiguranje, a Vlada planira zadržati 25 posto plus jednu dionicu. No, još je u srpnju u razgovoru za Dnevnik Nove TV, ministar financija Slavko Linić kritičarima poručio kako se ne radi o rasprodaji državne imovine te kako ti procesi nemaju alternativu: 'Prevelike dugove države Hrvatske koji su prešli 180 milijardi moramo vraćati. Ova vlada kaže da ne možemo dizati poreze, ne možemo ubiti građane ni privredu. A kako moramo vraćati kredite, moramo jednostavno prodati dio imovine.' Prodajom dionica Croatia osiguranja, država bi, procjenjuje se, zaradila oko 90 milijuna eura. Vlada bi umjesto privatizacije, kaže ekonomist Slavko Kulić, trebala organizirati radno biće naroda, i tako plaćati ono što je država tuđe potrošila. Privatizacija je, upozorava, loš potez. 'Ako se to dogodi, Hrvatska definitivno ulazi u proces autodigestije, samoprobave, mi jedemo stvarnost budućih generacija, a da nitko nije odgovoran za to', rekao je Kulić. Mogući kupci bit će pozvani da do 20. rujna dostave neobvezujuće ponude. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.