Dječja bolnica Srebrnjak: ‘Članica Bandićeve stranke iskorištavajući svoj položaj razriješila uspješnog ravnatelja’

04.12.2019. 16:45:00

“Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med. Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.”, priopćili su nezadovoljni djelatnici bolnice u pismu upućenom medijima i zainteresiranoj javnosti.

Predsjednica Upravnog vijeća bolnice Srebrnjak, Ana Stavljenić Rukavina, članica je Bandićeve stranke i potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba, što je vidljivo na službenim stranicama.

Uz nju Upravno vijeće bolnice čine i prof. dr. sc. Boris Labar, dr. med., mr. sc. Jozo Milićević, prof. dr. sc. Davor Plavec, dr. med. te Zrinka Kolak, bacc. med. techn. S Narod.hr-a zatražili smo službeni odgovor nadležnih, koji su članovi bili za spomenuto razrješenje.

Podsjetimo, doc. dr. sc. Bori Nogalu predsjednica Republike sredinom lipnja uručila je odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u unaprjeđenju zdravstvene i socijalne skrbi, te izniman dugogodišnji doprinos u pružanju pomoći djeci i mladima.

Priopćenje Dječje bolnice Srebrnjak prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravantelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).

Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece.

Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala.

Dječja bolnica Srebrnjak

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Grad Zagreb/Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.