Djelomice sunčano i svježije: Za vikend stabilnije

18.09.2020. 08:15:00

I dok su razmjerno rijetke tako izražene ciklone poput ove koja će prouzročiti nevolje u dijelu Grčke i čak vjerojatno doseći snagu mediteranskog uragana – promjena vremena u Hrvatskoj u ovo doba godine nije ništa neobično. Štoviše, bilo je i znatnijih od ovotjedne, ponegdje i sa snijegom, kao primjerice 17. rujna 1977. godine na Medvednici.

Ovih će dana snijeg izostati, a ni kiša neće biti česta, većinom ni obilna. No, ponegdje su još u prvom dijelu svježijega petka mogući pljuskovi s grmljavinom. Na Jadranu će ograničenja u prometu do subote ujutro prouzročiti često jaka bura, uglavnom na sjevernom dijelu na udare i olujna.

Tijekom vikenda slijedi stabilizacija vremena pa će uz pretežno sunčano vrijeme sa slabijim vjetrom dnevna temperatura zraka ponovno porasti, ali će jutra biti svježa, osobito u kopnenom području, gdje će najniža temperatura zraka biti većinom od 6 do 11 °C. I pritom mjestimice maglovita.

U novome tjednu u unutrašnjosti ponovno toplije, vjerojatno uz još poneki vruć dan, ali i povremeno oblačnije, uz mogućnost povremene kiše uglavnom u gorju i na Jadranu, posebice sjevernom.

Petak: djelomice sunčano i svježije, ponegdje još kiša, često jaka bura

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: “U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i prijepodne prevladavat će oblačno, ponegdje uz uglavnom malo kiše, a moguća je i grmljavina. Uz povremeno umjeren sjeverni vjetar temperatura zraka ujutro će biti od 14 do 16 °C, a tijekom djelomice sunčanog poslijepodneva između 20 i 22 °C.

Zamjetno će osvježiti i u središnjoj Hrvatskoj, i zbog pada temperature i zbog još prijepodne umjerenog do jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Nakon oblačnijeg prvog dijela dana, kada još mjestimice može pasti malo kiše, poslijepodne će se djelomice razvedriti.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ali će problema u prometu biti zbog jake i olujne bure, podno Velebita na udare i orkanske. U gorskim krajevima prijepodne oblačnije, ponegdje uz malo kiše. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, na moru između 19 i 22 °C. Najviša dnevna od 16 do 18, uz obalu između 24 i 26 °C.

I u Dalmaciji većinom sunčano i još toplije nego na sjeveru, uz umjerenu i jaku buru, mjestimice s orkanskim udarima, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 17 °C, na moru između 22 i 24 °C, a najviša dnevna između 26 i 29 °C.

Podjednaka će temperatura biti i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme s povremeno umjerenom naoblakom, te uz umjerenu i jaku buru, na udare ponegdje i olujnu.”

Za vikend stabilnije, uz slabljenje vjetra

Idućih dana na kopnu barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar većinom slab. Jutra će biti razmjerno svježa, osobito u gorju, a i dnevna temperatura osjetno niža nego prošlih dana, premda od nedjelje u postupnom porastu.

I na Jadranu obilje sunčanog vremena, ali ipak uz nešto nižu temperaturu zraka nego u dosadašnjem dijelu tjedna. U subotu će bura slabjeti, a zapuhat će većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Još detaljniju prognozu za nautičare i ostale koji plove, pa i za pripadnike HRM-a koji u petak imaju svoj dan.

Izvor: Narod.hr/HRT

Izvorni autor: gs/Thinkstock

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.