Djevojčicu na igralištu ubio gol, obitelj nakon deset godina od države dobila odštetu

20.11.2019. 11:55:00

Sud je ocijenio da su nevođenje brige oko korištenja nekretnine i nepravodobni upis u zemljišnim knjigama na Republiku Hrvatsku doveli do toga da su sami mještani na njoj postavili golove i održavali igralište.

Djevojčica (12) zadobila je teške tjelesne ozljede 13. lipnja 2009. na nogometnom igralištu u Lužanu Biškupečkom...

Obitelji djevojčice koja je umrla nakon što je na nju pao gol na igralištu država mora isplatiti oko 600.000 kuna naknade štete, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama. Ocu je dosuđeno 254.000 kuna, majci 255.000, a bratu 93.000 kuna, nepravomoćna je presuda Općinskog suda u Varaždinu.

Tužitelji su u svojoj tužbi naveli da je 12-godišnja djevojčica zadobila teške tjelesne ozljede 13. lipnja 2009. na nogometnom igralištu u Lužanu Biškupečkom u Općini Gornji Kneginec. Na nju se srušio gol nakon što se uhvatila za gornju prečku i zanjihala. Metalni gol, tvrde, nije bio dovoljno učvršćen, pa je gornja stativa pala preko prsnog dijela tijela djevojčice koja je umrla 22. lipnja u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu.

Republika Hrvatska u odgovoru na tužbu navela je da je točno da je danas upisana kao vlasnica zemljišta, no u vrijeme spornog događaja kao vlasnik bio je upisan zemljišnoknjižni Fond opće narodne imovine. U obrani je navela da je nekretnina javna površina na kojoj se održavaju utakmice u organizaciji mjesnih odbora, igrala se tamo i općinska malonogometna liga, na njoj su i vatrogasci održavali svoje vježbe, a i djeca su dolazila na igru, što sve upućuje, kako je nevedeno u obrani, da je izvanknjižni vlasnik nekretnine Općina, koja je time i odgovorna za eventualnu naknadu nastale štete.

Općina Gornji Kneginec u cijelosti se protivila tužbi i tužbenom zahtjevu, navodeći da se ne smatra odgovornom jer nekretnina nije u njezinu vlasništvu niti je njome raspolagala ili gospodarila. Sud je ocijenio da su nevođenje brige oko korištenja nekretnine i nepravodobni upis u zemljišnim knjigama na Republiku Hrvatsku doveli do toga da su sami mještani  na njoj postavili golove i održavali igralište. Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, nekretnina je, tvrdi sud, postala državno vlasništvo Republike Hrvatske u listopadu 1990. i trebala je odmah tako biti i upisana.




Izvor: Varaždinski.hr

Izvorni autor: Agencija VLM/Ivica Beti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.