Dobrović: ‘Ćorić je potpisao rješenje kojim Hrvatska krši određene odredbe, riskira tužbu i kazne’

02.06.2020. 09:36:00

Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike, koji je dok je bio na dužnosti u Vladi tražio izradu studije utjecaja na ekološku mrežu za projekt vjetroelektrana koji je sada na meti USKOK-a, komentirao je za N1 aferu Vjetroelektrane.

Komentirajući uhićenja u aferi Vjetroelektrane bivši ministar Slaven Dobrović rekao je da tadašnje rješenje o izvođenju projekta možda i krši neke odredbe o staništima.

“Za taj projekt je u mom mandatu izdano rješenje u kojem se traži provedba procjena utjecaja na ekološku mrežu. To su donijele stručne službe i svaki ministar treba poštovati ono što stručne službe donose i to sam radio. Protiv takvog rješenja su jako bili investitori koji su time bili ugroženi u smislu uživanja u visokom poticaju koji je trebao biti snižen i za taj njihov projekt to je značilo puno novaca. No, uvijek sam bio za obnovljive izvore energije, ali ne na nekritičan način ili da nekome nanosi štetu. Ovo rješenje praktički krši neke odredbe, mislim direktive o staništima. Zbog obima zahvata radilo se o velikom broju agregata, no i vrijednim staništima koje moramo štititi. Ako kršimo odredbe, riskiramo biti tuženi, kasnije plaćati štetu i kakva je to skrb o prirodi i okolišu”, rekao je Slaven Dobrović.

Komentirajući pritiske istaknuo je da se radilo o velikom financijskom potencijalu, ali da se pokazivanjem jasnog stava i poštovanjem stručnih procjena pritisci lako oslabe.

Na pitanje zašto je to rješenje poništeno u vrijeme ministra Tomislava Ćorića, Dobrović kaže da to nije pitanje za njega, ali ističe:

“Zanimljivo je da rješenje nisu potpisale stručne službe nego on, ministar, i državni tajnik, što je simptomatično. On stoji iza tog rješenja kojim bojim se Hrvatska krši neke odredbe i ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu i plaćanja kazni. Rješenje je osiguralo investitoru određeni povlašteni položaj.”

Na koncu je prokomentirao optužbe Mire Bulja, koji je rekao da je za aferu kriva “politika hrvatske vlade, koalicije Pupovca, Plenkovića, Vrdoljaka i Bandića”:

“Po pitanju pogodovanja više mogu reći istražitelji koji imaju uvid u sve spise, dokumente i komunikaciju, te kvalifikacije bih ostavio njima. Potpis na ovako važan dokument puno znači.”

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: Fah/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.