Dogradonačelnik Vukovara upozorava: Apologeti Slobodana Miloševića na Filozofskom fakultetu

29.09.2017. 07:58:32

Hrvatska konzervativna strana osjeća dužnost upozoriti hrvatsku javnost na predavanja dr. Martina Sextla sa Sveučilišta u Innsbrucku pod nazivom „Peter Handke i Jugoslavija“ koja se planiraju održati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Rijeci 03. i 06. studenoga u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma (AKF). Naime, Peter Handke – kontroverzni austrijski književnik iz naslova predavanja, za vrijeme Domovinskog rata iskazao je javnu podršku Slobodanu Miloševiću, na svjedočenju na sudu u Haagu nastupio je kao svjedok njegove obrane, a na njegovom pokopu nastupio je kao govornik. U svojoj književnoj karijeri napisao je nekoliko eseja u kojima veliča ulogu velikosrpske ideje te oplakuje agresore na Republiku Hrvatsku, čime je izazvao zgražanje kulturnog i literarnog miljea u Austriji. Dr. Sextl se u svom predavanju planira osvrnuti na Handkeovo viđenje pojma „narod“ te u tom smislu na njegovu interpretaciju konflikta tijekom Domovinskog rata. Dr. Sextl će kroz svoje predavanje pokušati imputirati Handkeovo viđenje pojma narod te načina na koji se stvara identitet naroda oplakujući neuspjelu Miloševićevu ideju o stvaranju Velike Srbije. U objašnjenju predavanja navodi se da je takva interpretacija sukoba bila zajednička, ne samo Peteru Handkeu u „Bilješkama o Jugoslaviji“, nego i zaraćenim stranama u sukobu, te mnogim državama članicama Europske unije. Zamislimo samo da se u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata predavanje o Hitlerovim djelima održavalo na Filozofskom fakultetu u Varšavi! Ovakva vrsta relativiziranja povijesti, te indoktrinacije i manipulacije povijesnim činjenicama i istinama ne bi se smjela provoditi niti u jednoj civiliziranoj državi zapadne demokracije, pa se pitamo kako Republika Hrvatske može dopustiti da se pod krinkom kulture, književnosti i umjetnosti na njezinome tlu generacije mladih studenata truju s lažnim povijesnim konstruktima „velikih“ umova koji su, u vrijeme kada je hrvatski narod krvario da bi danas živio u slobodnoj državi, svesrdno podupirali zločinačke ideje hrvatskih agresora. Najavljena predavanja smatramo sramotnim i tužnim podbačajem onih istih obrazovnih institucija koje bi trebale služiti upravo kao temelj i čuvar istine o povijesti sukoba koji se na tlu Republike Hrvatske dogodio u 90-tim godinama prošlog stoljeća, stoji u priopćenju koje potpisuje Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i dogradonačelnik Vukovara.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.