Dok ostatak svijeta ulaže više, u Europi polako odustaju od solarne energije

20.06.2013. 13:27:41

Solarna tehnologija u Aziji doživljava ubrzan rast, a u Europskoj uniji je trenutno u krizi. Naime, zbog visokih carina na kineske module i smanjenja zajamčene otkupne cijene veliki solarni parkovi više nisu pod tim uvjetima rentabilni.

U Münchenu se trenutačno održava Intersolar Europe, najvažniji sajam na svijetu za solarnu tehnologiju, a težišta su ove godine na novim tržištima u svijetu, na novoj tehnici kako bi se solarnu energiju proizvodilo još povoljnije i solarnu struju s vlastitoga krova koristilo za vlastite potrebe i time smanjivalo račun za struju.

Europa gubi, Azija dobiva

Dosad je glavni oslonac rasta u solarnom sektoru bila Europa, a podaci govore da je oko 70 posto svih solarnih modula instaliranih do kraja 2012. bilo instalirano u europskim zemljama. Prednjačile su Njemačka i Italija gdje solarna energija pokriva više od pet posto potreba za električnom energijom, piše Deutsche Welle. No, u 2013. se u Europi očekuje manje instaliranja solarnih modula, osobito u Njemačkoj i Italiji, jer su osjetno smanjene zakonom zajamčene otkupne cijene za solarnu struju. Američki institut za istraživanje tržišta IHS kao razlog slabljenja tržišta u Europi navodi i protudampinšku carinu koju je Europska komisija uvela na kineske solarne module, pa američki analitičari očekuju smanjenje prodaje solarnih modula u Europi za 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Potpuno drukčije solarni stručnjaci vide razvitak u ostatku svijeta, pa za 2013. očekuju globalni rast od preko deset posto u odnosu na prošlu godinu. "Kina će vrlo vjerojatno ove godine biti najveće tržište, na drugom mjestu je Japan, na trećem SAD", prognozira Winfried Hoffmann, predsjednik europskog Industrijskog saveza EPIA.

Pitanje pohranjivanja energije

Neki procjenjuju da će ove godine, prije svega na jugoistoku Azije i u Indiji, instalirati 200 megawatta modula. Na Intersolaru su u središtu pozornosti ove godine mogućnosti pohranjivanja proizvedene energije. Osobito vlasnici kuća u Njemačkoj i Italiji, čija solarna energija je upola jeftinija nego ona koju kupuju preko mreže, sve više se zanimaju za mogućnosti pohranjivanja struje. Sustavi za pohranjivanje su zanimljivi i seoskim područjima bez struje. Ti sustavi su još relativno skupi, ali solarna branša se nada smanjenju troškova idućih godina kroz inovacije i sve masovniju proizvodnju. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.