Dok se nacija bori za Oluju, Kotromanović s četnikom Rodićem dogovara vojne vježbe! Sudjeluju i Srbi iz Vukovara koji u kampovima spremaju terorističke ćelije?

05.03.2014. 12:42:56

05.03.2014.

Kotromanović se u Puli sastao sa srpskim ministrom obrane Nebojšom Rodićem.

Dok je pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu trajala rasprava o postupku u kojem se Hrvatska i Srbija tuže za genocid u Domovinskom ratu, hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović pokazao je hrvatskoj javnosti da odabir pravog vremena i trenutka nisu njegova jača strana. Naime, sastao se Kotromanović u to vrijeme u Puli sa srpskim ministrom obrane Nebojšom Rodićem. Složili su se pritom da je obrambena suradnja dviju zemalja u uzlaznoj putanji, a usput su najavili i prvu zajedničku vojnu vježbu nazvanu 'Zajednički odgovor 14' koja će se održati ove godine. Nakon što su hrvatski i srpski ministar najavili zajedničku vojnu vježbu ne možemo se ne zapitati tko će sve u njoj sudjelovati.

Nedavno je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara upozoravao javnost da u Vukovaru i ostalom dijelu hrvatskog podunavlja mladići srpske nacionalnosti organizirano i planski odlaze na vojnu obuku u vojne ili paravojne kampove u Srbiji. Stoga ne bi bilo loše da ih Kotromanović pozove na ovo najavljeno zajedničko vježbanje. Organizaciju i planiranje njihovih aktivnosti provode Stožeru nepoznata vojna ili paravojna tijela i institucije, a što sve skupa prema njima ima značajke terorizma odnosno pripremu terorističkih ćelija i organizacija. Stožer je u priopćenju prozivao zamjenika gradonačelnika Vukovara Dejana Drakulića iz SDSS-a da je 15. srpnja 2012. nazočio otvaranju međunarodnog paravojnog kampa u Banji Junaković u Srbiji gdje se djeca obučavaju vojnim vještinama, a među njima i mladi Vukovarci. Spomenuti kamp vodi udruga Patriotska fronta, a utemeljitelj je Udruženje ratnih veterana srpskih zemalja 1990-1999. godine. Na otvaranju je inače sudjelovao i KUD Sloga koji se financira sredstvima proračuna Grada Vukovara.

Inače, Rodić je bio direktor Sigurnosno-informativne agencije i čovjek od najvećeg povjerenja prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, ali i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Na svoju poziciju došao je s pozicije glavnog tajnika predsjednika Nikolića. Četnički vojvoda za njega je govorio da je pravnik stare škole koji je posvećen državi. Rodić je bio zamjenik tajnika srpske Skupštine, a 1996. kada se dogodila velika izborna kraga i nakon čega su uslijedili tromjesečni prosvjedi oporbe, bio je tajnik izborne komisije. Oporba ga je optužila za krađu izbora nakon čega je podnio ostavku.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.