Dokumentarno-igrani film "Sunčica"

22.03.2014. 20:48:17

U utorak 18. ožujka pred gotovo prepunom dvoranom kina "Europa" predstavljen je dokumentarno-igrani film "Sunčica" u koprodukciji Udruge za žene u Domovinskom ratu i iFilms, Teksas. Film je nastao prema knjizi svjedočanstava žena žrtava Domovinskog rata koju je potpisala Marija Slišković, autor scenarija je Miroslav Međimorec, redatelj Nikola Knez. To je prvi film nastao iz suradnje redatelja Nikole Kneza, uspješnog hrvatskog filmskog stvaratelja, koji živi i radi u Teksasu, i redatelja i pisca Miroslava Međimorca.

Nikola Knez je dobitnik niza prvih nagrada za kratke, aninmirane i dokumentarne filmove na svjetski poznatom filmskom festivalu u Houstonu u Teksasu. On je uložio svoje znanje, dar i novac u projekt stvaranja filmova koji će svijetu donijetu neprikazanu istinu o Hrvatskoj, najprije o Domovinskom ratu i njenim, svijetu nepoznatim, stranama, poput ovog filma o ženama žrtvama silovanja.

Film je potresno svjedočanstvo žena i muškaraca, uglavnom iz Vukovara i okolnih sela, ali i Petrinje, Netretića, koji su pobijedili svoju strašnu traumu, strahove i stid i svijetu izrekli kako nisu krivci već žrtve agresije i planiranog zločina. Gledatelji su film odgledali u mukloj tišini da bi nakon projekcije te hrabre žene i muškarce nagradili burnim pljeskom. Kako je sačinjena i engleska inačica filma očekuje se njegovo skoro prikazivanje u svijetu. I skupina hrvatskih i stranih odvjetnika, koji u Haagu zastupaju hrvatsku tužbu za genocid Srbije, upoznala se s ovim filmom.

Drugi film iz ovog niza, čije prvo prikazivanje se očekuje za godišnjicu "Oluje", je igrano-dokumentarni film o ulozi Hrvatske, njene vojske i države u pomoći i oslobađanju Bihaća (Oluja i Bihać).

Film

Gledatelji su film odgledali u mukloj tišini da bi nakon projekcije te hrabre žene i muškarce nagradili burnim pljeskom. Kako je sačinjena i engleska inačica filma očekuje se njegovo skoro prikazivanje u svijetu. I skupina hrvatskih i stranih odvjetnika, koji u Haagu zastupaju hrvatsku tužbu za genocid Srbije, upoznala se s ovim filmom.

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.