'Domovini vjeran': Evo zašto je on najspremniji hrvatski vojnik

23.05.2014. 19:07:57

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju održano dvodnevno natjecanje sa sudjelovanjem 107 vojnika iz 8 zemalja članica NATO-a te hrvatski policajci. Pobjednik je 40-godišnji Pero Bertović – Nije bilo preteško, čak su treninzi znali biti teži. Nosio sam 20 kilograma opreme pa sam čuvao snagu, a presudna je bila orijentacija. Griješio sam i ja, ali ostali više – kaže 40-godišnji Pero Bertović, najspremniji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ukupni je pobjednik dvodnevnog natjecanja održanog na Vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju "Prvi za Hrvatsku" na kojem je ukupno sudjelovalo 107 hrvatskih, poljskih, slovenskih, čeških, mađarskih, makedonskih, austrijskih i talijanskih vojnika, pripadnika NATO-vih snaga u Brunssumu i Napulju te hrvatski policajci. Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell Kao promatrači su nazočili pripadnici kosovskih snaga sigurnosti. Nakon šest i pol sati i 37,5 prijeđenih kilometara nadnarednik Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske Bertović ušao je u cilj, salutirao zastavi i uzviknuo "Domovini vjeran!". Austrijanac Alexander Janko je stigao nedugo iza njega, a desetnik u VOB-a Dalibor Vondra treći. –  Ove godine smo natjecanje učinili međunarodnim, a druge godine ćemo ga proširiti sudjelovanjem mornarice i vjerojatno ćemo ga održati na morskoj obali – najavljuje ministar obrane Ante Kotromanović. Čestitao je pobjednicima, ali i najavio kazne za nekoliko hrvatskih vojnika koji su odustali jer na to nemaju pravo. Natjecanje, utemeljeno na nadmetanju "Prvi do Knina" koje se provodilo 1990-ih godina, test je obučavatelja u postrojbama, a cilj je i potaknuti pripadnike postrojbi na zdrav natjecateljski duh te podizanje i održavanje psihičkih i fizičkih sposobnosti, objašnjava zapovjednik natjecanja brigadir Blaž Beretin. Prvog dana održane su kvalifikacije veslanjem i gađanjem, a drugog dana je natjecanje uključivalo bacanje bombi, orijentaciju, prelaženje vodenih prepreka, precizno gađanje i druge discipline. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.