Domovinski pokret i Hasanbegovićev Blok za Hrvatsku ujedinjuju se u jednu stranku

16.07.2020. 17:43:00

Predizborni koalicijski partneri Domovinski pokret i Blok za Hrvatsku će se uskoro ujediniti, a dužnosnici obje stranke ističu da je politička odluka o tome već donesena i da se mora još samo formalno provesti. Na taj bi se način Blok za Hrvatsku, koji je Zlatko Hasanbegović osnovao u studenom prošle godine, ugasio, a svi bi se njegovi članovi, koji to žele, mogli priključiti Domovinskom pokretu.

Dogovoreno je da će Hasanbegović biti koordinator Domovinskog pokreta za Zagreb, što sugerira da bi upravo on iduće godine na lokalnim izborima mogao biti kandidat stranke za gradonačelnika, piše Novi list.

Hasanbegović je na ovim izborima bio prvi na listi koalicije koju je okupio Miroslav Škoro u prvoj jedinici, dobili su 8,98 posto glasova, a on sam 6745 preferencijskih glasova.

I Hasanbegović i ljudi iz Domovinskog pokreta zaključili su da nema smisla da dvije stranke koje planiraju dugoročnu suradnju i dalje paralelno egzistiraju i time zbunjuju birače kojima se primarno obraćaju. U tom kontekstu treba promatrati i Hasanbegovićevo pridruživanje Klubu zastupnika Domovinskog pokreta.

U Domovinskom pokretu namjeravaju i dalje predizborno koalirati sa suverenistima, na lokalnim izborima neće biti međusobnog konkuriranja njihovih kandidata, ali u stranci Miroslava Škore ipak se žele nešto drukčije politički brendirati.

U sljedećem razdoblju kao jedan od ciljeva Domovinskog pokreta bit će skidanje sa sebe etikete “ekstremnih desničara”. “Mi to niti dosad nismo bili, Domovinski pokret nije širio mržnju ni prema kome. Sada ćemo se još jasnije pozicionirati tako da desnije od nas budu i Hrvatski suverenisti i Most. Ni protiv jednih, ni drugih nemamo ništa, ali prepuštamo im prostor desniji od Domovinskog pokreta”, rekao je jučer dužnosnik Škorin.

Što se Hasanbegovića tiče, njemu će Domovinski pokret biti četvrta stranka u tri godine. U svibnju 2017. on se svrstao uz Brunu Esih, koja se kandidirala za zagrebačku gradonačelnicu, i zbog toga je Hasanbegović isključen iz HDZ-a.

Njih dvoje su utemeljili stranku Nezavisni za Hrvatsku i s njom na lokalnim izborima u Zagrebu zabilježili vrlo solidan rezultat, osvojili su pet mandata u Gradskoj skupštini. Međutim, Hasanbegović i Bruna Esih razišli su se prošle godine nakon izbora za Europski parlament. Stranka im je na tim izborima doživjela neuspjeh, pa je Hasanbegović izrazio ambiciju da preuzme mjesto predsjednika, čemu se Bruna Esih usprotivila.

Uslijedio je raskol čija je posljedica pojava Bloka za Hrvatsku. Podijelili su se i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, u kojoj Blok za Hrvatsku sada ima tri zastupnika. To znači da Hasanbegović donosi Domovinskom pokretu parlamentarni status u Zagrebu.

Kad je riječ o Hrvatskim suverenistima, stranke koje ih čine, poput HKS-a i Hrasta, također su blizu gašenja. “Mi ćemo nastaviti nastupati isključivo kao Hrvatski suverenisti. Ozbiljno razmišljamo o fuziji naših stranaka, ali o dinamici je zasad prerano govoriti”, rekao je saborski zastupnik Zekanović Novom listu.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.