DOMOVINSKI RAT JUŽNO OD NERETVE: Južno bojište dalo je nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske!

13.11.2015. 16:58:56

U organizaciji Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Splitu i Hrvatske udruge Benedikt u dvorani Sveučilišne knjižnice, brigadni general Ivan Beneta održao je predavanje o Južnom bojištu pod nazivom “Domovinski rat južno od Neretve.

Ivan Beneta, brigadni je general u mirovini, diplomirao je na vojnoj akademiji kopnene vojske u Zadru, diplomirani je inženjer elektronike. Tijekom Domovinskog rata obnašao je dužnosti zapovjednika gardijske pješačke bojne i načelnika stožera 4. Brigade ZNG; bio je zapovjednik 116. brigade na Južnom bojištu i zapovjednik Operativne grupe Šibenik. U završnim operacijama Domovinskog rata bio je pomoćnik generala Gotovine za zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Nakon Domovinskog rata obnašao je dužnosti načelnika Odjela za modernizaciju Oružanih snaga u Glavnom Stožeru, zapovjednika Središta za međunarodne vojne operacije u Rakitju, zapovjednika Ratne škole te zamjenika glavnog inspektora obrane. Posljednje tri godine pred umirovljenje službovao je u Strateškom združenom zapovjedništvu NATO-a za operacije u Monsu, Belgija, na dužnosti Direktora za civilno-vojne odnose. Umirovljen je krajem studenog 2013. nakon 40 godina aktivne vojne službe, u 59. godini života. U svom izlaganju general Beneta pokušao je prikazati tijek borbi i operacija na južnom bojištu. Nemjerljiv je doprinos toga dijela u obrani i stvaranju neovisne Republike Hrvatske. Usprkos nenaoružanosti, vrlo lošem terenu i mnogostruko nadmoćnijem neprijatelju hrvatski vojnik uspio je obraniti svoja ognjišta i poraziti neprijatelje. Uz 116.brigadu, mnoge druge brigade i postrojbe dale su nemjerljiv doprinos u obrani juga hrvatske. Taktičke vještine, odlučnost i hrabrost neke su od vrline koje u ratu donose uspjeh, a toga hrvatskoj vojsci nije nedostajalo. Dočasnici i niži časnici udarne su snage svake vojske pa su tako bile i naše. Posebno je istaknuo akciju oslobađanja Stoca u koju su ubacili 200 ljudi, a da se praktički nije ispalio metak. 116. brigada je jedna od rijetkih brigada koja je sudjelovala u svim operacijama na Južnom bojištu. Po zadaćama koje je dobivala i kvaliteti provedbe bila je uz bok gardijskim brigadama na tom bojištu, a posebno zbog osiguravanja lijevog boka postrojbama Južnog bojišta što zbog vojno-političke situacije i držanja položaja u zagraničnom području ponekad nije bilo lako. Zbog toga su se druge postrojbe mijenjale na tim položajima, a uz gardijske brigade svoj je teret podnijela i zadaće uspješno izvršavala 116. brigada na koju žitelji doline Neretve trebaju biti ponosni. Brigada je kroz bojna djelovanja imala tri ratna zapovjednika. Razdoblje ustrojavanja i najtežih borbi s brigadom je prošao Nedjeljko Obradović kao prvi zapovjednik i izuzetno cijenjeni borac i organizator. Ja sam nastavio  s preustrojavanjem i borbenim zadaćama, a posao je dovršio Joško Dragović, čovjek koji je cijeli rat proveo u brigadi i brigadu vodio do konačne pobjede. S ponosom mogu reći da sam s tim ljudima ostao u neraskidivoj vezi, kao i sa svim pripadnicima brigade koje rado sretnem i razmijenim sjećanja na te dane znoja, krvi i suza, ali i nemjerljivog ponosa- rekao je Beneta.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.