DORH prekršajno prijavio HDZ zbog nedopuštenih donacija u kampanji

30.12.2016. 09:15:14

DZ je, međutim, propustio prijaviti i u roku doznačiti ukupno 61.700 kuna. Od toga je 15.000 kuna prijavio nakon propisanog roka, dok nedopuštene donacije u iznosu 46.700 kuna uopće nije prijavio, stoji u izvješću državnih revizora, koji su HDZ-u za poslo Zagrebačko državno odvjetništvo pokrenulo je prekršajni postupak protiv HDZ-a jer u kampanji 2015. nije nadležnim tijelima prijavio dio nedopuštenih donacija, niti ih je u propisanom zakonskom roku uplatio u državni proračun, navodi se u izvješću Državnog ureda za reviziju o poslovanju stranaka u 2015. Političke stranke po zakonu od pravnih osoba smiju primiti maksimalno 200.000 kuna godišnje, a u izbornoj godini te su donacije ograničene na 100.000 kuna. Fizičke osobe im, pak, mogu donirati najviše 30.000 kuna, a veće vrijednosti donacije stranke su dužne odmah prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu i u roku od osam dana uplatiti u državni proračun. HDZ je, međutim, propustio prijaviti i u roku doznačiti ukupno 61.700 kuna. Od toga je 15.000 kuna prijavio nakon propisanog roka, dok nedopuštene donacije u iznosu 46.700 kuna uopće nije prijavio, stoji u izvješću državnih revizora, koji su HDZ-u za poslovanje dali bezuvjetno mišljenje. Da su protiv HDZ-a pokrenuli postupak potvrđuju nam i u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu i napominju da postupaju po zaprimljenoj obavijesti DIP-a. HDZ se u očitovanju državnim revizorima požalio da je donacije nemoguće prijaviti i uplatiti na vrijeme zbog prekratkih zakonskih rokova, no kako Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe donosi Sabor, a ne Državni ured za reviziju, za prekratke rokove znatno su odgovorniji od državnih revizora. I ako su kazne za prekršaj za koji državno odvjetništvo tuži HDZ simbolične, prekršajni postupak zbog neuredno prijavljenih i vraćenih nedopuštenih donacija za HDZ je neugodan jer je stranka na optuženičkoj klupi u aferi “Fimi media”, u kojoj je bivši predsjednik HDZ-a i premijer, a s njim i cijela stranka, optužen za financiranje kampanja novcem izvučenim iz državnih tvrtki i institucija, javlja Večernji list.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.