DOZNAJEMO: O Predragu Japraninu, jezivom četniku iz Australije, znate samo dio!

24.07.2014. 08:29:51

Ekipa iz Australije samo je "odškrinula" temu Japranina i to kroz ubojstva Marijana Šiftara, Milana Krnjaića i Branka Kovačevića. S obzirom na to da je nakon Oluje ostala dokumentacija srpske vojske, iz nje se moglo puno toga iščitati, ali i zaključiti tko je točno bio Predrag Japranin koji je uspio počiniti gnjusna zlodjela

Svi mediji prenijeli su australski prilog o Predragu Japraninu, ratnom zločincu koji je 90-tih haračio i ubijao hrvatske civile po Banovini. Japranin je od 2000. godine australski državljanin, ali i jedno od najtraženijih lica s Interpolove tjeralice. Ubojica s Banovine, međutim, najnormalnije živi u Melbournu i ne brine za svoju slobodu jer hrvatska Vlada još nije zatražila uhićenje! Iako se Japranin tereti za ubojstvo trojice Hrvata iz Petrinje, njegovi su grijesi puno teži. Doznajemo to od Ivice Pandže Orkana i njegovog suradnika Saše, jednog od najboljih istražiteljskih novinara jugoistočne Europe koji se likom i djelom četnika Japranina bave godinama i koji su pozvali i ugostili australske novinare, te tako otvorili ovu tešku priču:

- Ekipa iz Australije samo je "odškrinula" temu Japranina i to kroz ubojstva Marijana Šiftara, Milana Krnjaića i Branka Kovačevića. S obzirom na to da je nakon Oluje ostala dokumentacija srpske vojske, iz nje se moglo puno toga iščitati, ali i zaključiti tko je točno bio Predrag Japranin koji je uspio počiniti gnjusna zlodjela, a nakon toga mirno nastaviti sa životom – doznajemo od Ivice Pandže Orkana koji o ovom ratnom zločincu zna više od drugih:

- Predrag Japranin sin je majke Muslimanke i oca Srbina. Njegova majka je u drugi brak dovela i sina Suada i svi su živjeli u Češkom Selu. Suad je oduvijek pokazivao delikventno ponašanje, pa je između ostalog zbog krađe izbačen iz vojne škole. Predragu Japraninu je Suad, brat po majci, bio idol. Tako se i on još prije rata poigravao eksplozivom i na svadbi izgubio desnu šaku – dočarava Orkan problematični dvojac za koji kaže kako su početkom rata "došli na svoje".

- Suad, koji je Predragu bio uzor u ratu se dočepao tenka, dovezao ga pred kuću svog kuma i pucao u nju iako je njegov kum tada bio u podrumu! Njihova ratna orgijanja su nepregledna. Obojica su bili aktivni u zloglasnom 39. izviđačko-diverzantskom odredu srpske vojske. Njih dvojica sa subornicima još su za rata bili optuženi za rušenje i uništavanje sela Nova Drenčina. Prekvalifikacija ovog djela iz ratnog zločina u oružanu pobunu pomogla im je, pa su abolirani – doznajemo nevjerojatne detalje od osnivača agencije koja promiče istinu o Domovinskom ratu, Orkana.

Međutim, Nova Drenčina nije jedini zločin Predraga i suboraca, već se i kasnije kao pripadnici ovog četničkog odreda čiji je zapovijedni kadar dolazio iz Pančeva dokazuju u drugim zločinima. Odred su činili samo "najbolji", odnosno najsuroviji odabranici, pa je tako poznato da je osim Japranina iz ovog odreda dolazio i Vidić Jugoslav koji je Stjepanu Komesu odrezao ruku koju je jednom prilikom pružio prvom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. Nesretni Komes je iskrvario i umro. Pripadnici ovog odreda (Mišo Jakšić, Želimir Milić i drugi) također su u šumi kod sela Greda Sunjska lišili života nesretnog civila Stjepana Sučića, a u selu Krivaj Sunjski zarobili nedužnog civila Ivana Crnka dok je brao kukuruz, da bi ga nakon toga pretukli do smrti pretukli u bazi 39. IDO-a na Zrinskoj Gori. Predragovi suborci iz odreda smrti su na kupalištu u selu Stara Drenčina bešćutno usmrtili 19-godišnju Zrinku Gmaz, te teško ranili njenog brata i bratića...

Predrag Japranin sada tvrdi kako ništa od toga nije istina. Australskim snimateljima pokazuje ruku bez šake i tvrdi kako nije mogao počiniti nikakav zločin, te da nije bio pripadnik nikakve vojske. Dokumentacija koju zahvaljujući Ivici Pandži Orkanu posjeduju australske vlasti, neumoljiva je i dokazuje između ostalog da je Predrag Japranin zbog ratnih zasluga unaprijeđen u čin vodnika 39. IDO-a. Neumoljiva je u traganju za ovim krvnikom i Kristina Šiftar, majka Marijana Šiftara, pred čijim ga je očima zajedno s još dvojicom Hrvata, četnik Predrag Japranin 5. studenog 1991. odveo u šumu i ustrijelio iz neposredne blizine.

  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: Screenshot
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.