dr. Ante Nazor: Može li se u Hrvatskoj biti povjesničar, a ne biti hrvatski povjesničar?

14.12.2018. 13:10:33

Podcast Velebit donosi razgovor s dr. Antom Nazorom, ravnateljom Hrvatskog memorijalno–dokumentacijskog centra domovinskog rata. Tema je više: o raspravi u Saboru o položaju Hrvata u BiH, o godišnjici presude šestorici hrvatskih političkih i vojnih vođa Herceg Bosne u Haagu i o događajima oko kurikula obrazovanja i statusa nacionalne povijesti u njemu. Ipak, neposredan povod ovome razgovoru je Nazorova knjiga “Domovinski rat – Pregled političke i diplomatske povijesti”, koja daje specifične odgovore hrvatskomu narodu na sva navedena pitanja, s pozicije hrvatskoga povjesničara.
S dr. Nazorom razgovara Marko Ljubić. ♦ Može li se kreirati državna politika i donositi zaključke i smjernice u Saboru bez poznavanja elementarnih povijesnih činjenica? ♦ Kome odgovara neznanje zastupnika i kuda vodi? ♦ Zašto hrvatski političari ne čitaju relevantne povijesne knjige i autore, a lako prihvaćaju aktivističke interpretacije dvojbenih autoriteta? ♦ Je li Nazorova knjiga iz uvoda odgovor na tzv. Briselsku čitanku? ♦ Što je neshvatljivo pa i sramotno u izlaganju Vesne Pusić povodom rasprave o statusu Hrvata u BiH? ♦ Kakav je odnos ministrice Nine Obuljen Koržinek prema Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru domovinskog rata? ♦ Namjeravaju li aktualna vlada i njezina resorna ministarstva realizirati stavove iz dokumenta dijaloga Vijeća za suočavanje s prošlošću, o poticanju i potpori znanstvenog istraživanja hrvatske prošlosti? ♦ Kakav prijedlog kurikula povijesti za hrvatske učenike priprema dr. Nazor i što mu je namjera? ♦ Može li se relevantno razgovarati o odnosima Hrvata i Bošnjaka u BiH, povijesti, sadašnjosti i budućnosti odnosa ta dva naroda, a ne poznavati sadržaj i poruke Islamske deklaracije Alije Izetbegovića? ♦ Zašto se u Hrvatskoj u javnom i političkom diskursu tolerira umjesto znanstvene interpretacije i argumentacije, aktivizam pod krinkom znanosti? ♦ Hoće li generacije hrvatske djece znati tko su, što su i koji je njihov stvarni nacionalni identitet i kada će znati? ♦ Zašto građanski odgoj ne nosi naziv domovinski odgoj? ♦ Može li se u Hrvatskoj biti povjesničar, a ne biti hrvatski povjesničar? ♦ Treba li 7. lipanja, dan kad je papa Ivan VIII. 879. godine uputio apostolski blagoslov hrvatskom knezu Branimiru kao vladaru hrvatskoga naroda na njegovom teritoriju, biti dan hrvatske državnosti? ♦ Je li proglašenjem hrvatske neovisnosti dana 25. lipnja rođena ili je tada obnovljena hrvatska država? O tome i čitavom nizu drugih pitanja, pogledajte i poslušajte u Podcastu Velebit.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.