Drama kod Molata: Iz mora su spasili 50 djece, bili na jedrenju

08.07.2019. 12:05:16

Uz 50 djece iz Švicarske i Italije, nadležne službe spasile su i šestero odraslih. Odvezli su ih na sigurno. MRCC Rijeka je tijekom noći dobila 150 poziva i dojava Izrazito jako nevrijeme poremetilo je planove za plovidbu brojnim turistima. Pune ruke posla su imale sve lučke kapetanije i spasioci koji su u noći na ponedjeljak kraj otoka Molata spasili čak 56 ljudi. Kroz cijelu večer je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) Rijeka primila 150 dojava.

Spasili 50 djece kod Molata

Prvu dojavu o nesreći MRCC Rijeka zaprimila je nešto poslije 22 sata. Pet jedrilica s ukupno 50 djece i šestero odraslih nasukale su se u uvali Jaz na sjevernom dijelu Molata. Lučka kapetanija Zadar i Pomorska policija Zadar krenule su u spašavanje te su ubrzo svih 56 ljudi prevezli na sigurno. Među spašenima je naviše djece od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa šest članova posade nasukanih jedrilica, javlja Ministarstvo mora, prometa i insfrastrukture. Srećom, nitko od njih nije ozlijeđen, a nije uoćeno ni onečišćenje mora. -  Iskren ću vam biti, ja ovakvo što ne pamtim! Mogu se sjetiti da je 2015. bila jaka tramuntana, ali nikad nije ovako dizalo krovove. Ličilo je na tornado, pa ispred zgrade Lučke kapetanije u Zadru, tu ispred restorana Kornati mareta se penjala na rivu, što nikad nije! Još se utvrđuju štete - rekao je ranije u ponedjeljak Alen Rukavina iz Lučke kapetanije Zadar.

Foto: čitatelj 24sata

Nestao sa šestero djece

Osim na Molatu, spasioci su bili na terenu na cijelom području zadarskog arhipelaga, a sve je okončano bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih. Lučka kapetanija Zadar će organizirati izvlačenje potonulih, nasukanih i oštećenih plovila. Do jutarnjih sati je trajala potraga i za sedam državljana Češke, jednim odraslim i šestero djece, koji su zadnji put viđeni kako plove između mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Iako ih do jutra spasioci nisu našli, kasnije im je javljeno da su se vratili sami. Tri plovila nasukala su se na Susak, pri čemu nije bilo niti ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, javlja Ministarstvo.

Autor: