DRAMATIČNA DELOŽACIJA BEZUSPJEŠNA: Policija doslovno gazila po aktivistima, Dubravka Jasika deložirana

03.09.2014. 12:53:48

- Deložacije su najslabija točka svakog sustava baziranog na nepoštenju i prevari, a građanski neposluh najjače oružje u rukama građana - ističu iz Živog zida.

Dubravka Jasika iz Sv. Filipa i Jakova deložirana je iz svoga doma. Pri dnu članka mogu se pogledati snimljeni videoprilozi s mjesta događaja.

11.56 Policija izvodi aktiviste iz kombija.

11.50 Aktivisti Živog zida još su u policijskoj "marici". Pregovaraju s policajcima. Nemaju zraka. Jedan aktivist zbog bolova pušten je da legne na pod ispred policijskog kombija. Aktivisti se policajcima žale na njihovo nehumano postupanje i traže ih da se predstave, no policija odbija.

11.30 Aktivisti u policijskom kombiju razgovaraju prisjećaju se nehumanog policijskog postupanja. Jednoj je djevojci policajac stao na glavu, a mladiću na trbuh. Jedan aktivist zvao je policiju tuživši se na nehumano postupanje policije prilikom deložacije - 15-ak aktivista natrgali su u policijsku "maricu", nemaju zraka, a među njima je i trudnica.

11.23 Prijenos uživo trenutno je iz policijskog kombija jer je policije odvela trudnu aktivisticu koja je snimala cijeli događaj.

11.20 Policija odvlači aktivistice i aktiviste. Ne pružaju otpor, vrište, viču, izvikuju parole. U policijski kombi zatvorili i trudnu aktivisticu.

11.15 Aktivisti leže na podu. Policija je doslovno gazila po nekima. 'Smijete li vi gaziti ljudima po trbuhu? Gaziti im po glavama? Jel' mi vas tučemo?' - viču aktivisti.  Aktivisti mole Očenaš.

11.10 Policija je razbila vrata i počela ponovo odnositi aktiviste. 11.00 Dio aktivista zabarikadirao se stolom u drugu prostoriju i pruža otpor.

10.55 Nakon probijanja vrata, policija je počela odnositi aktiviste. Aktivisti viču jedni drugima da ne pružaju otpor, ali ni da ne hodaju kad ih policija odnosi.

10.50 Policija probija vrata, pokušava ući u kuću. 'Svi u zid, živi zid!', izvikuju aktivisti.

10.45 Stanje je relativno mirno. Policija nije uspjela ući u kuću, stoje u formaciji ispred vrata. Aktivisti im viču da po zakonu moraju ući na glavni ulaz, a oni su pokušali probiti stražnja vrata. 10.38 'Lojtrama se penju, ljestve su uzeli', viču aktivisti.Članovi Živog zida poduzimaju sve da bi spriječili ulazak policije. 10.30 Policija je krenula na druga vrata kuće. Aktivisti postavljaju kauč kako policija ne bi uspjela ući! 'Jesmo li se za ovo borili? Koga štitite? Jeste li i Sanadera i Vidoševića ovako dočekivali?', izvikuju aktivisti.

10.25 Bravari pokušavaju otvoriti vrata. Bezuspješno.

10.20 Ispred kuće se poredala kolona interventne policije. Moguće je da slijedi nasilna deložacija. Cijelo su dvorište oblijepili policijskom trakom. 'Znate li da štitite kriminalce? Zašto gledate u pod ako mi vas gledamo u oči?' - izvikuju aktivisti. 'Snimamo vas uživo, svi će vas vidjeti!'

10.15 Policija i službenici koji provode deložaciju ušli su u dvorište - deložacija je započela! Dubravka Jasika s prozora poručuje onima koji joj žele oduzeti kuću da su gori od mafije. Aktivisti viču glasno ponavljaju svoje parole.

10.10 Aktivisti uzvikuju 'Pustite medije', ' Što skrivate?' 'Zašto kršite zakon?' 'Da je ovo sve legalno, prikazali biste prvi u medijima. Kako noću spavate, sigurno mirno?!'

10.08 Dubravka Jasika izašla je pred policiju i rekla im da su je upropastili i da je neće izbaciti iz njezine kuće. Medijima je zabranjen pristup na mjesto deložacije.

10.00 Aktivisti skandiraju 'Deložacije sramota su nacije' i 'Svi u zid, živi zid'. Kroz nekoliko minuta trebala bi započeti deložacija. 'Zašto kriminalci nisu u zatvoru nego mučite nevine ljude?', upitao je jedan aktivist. Kako ćete se ujutro pogledati u ogledalo?', 'Doći ćete i vi na red', 'Pravi policajci bi stali uz malog čovjeka', viču aktivisti policiji.

9.40 Aktivisti Živog zida dočekivali su policiju samouvjereno, uz gitaru i pjesmu. Ponajviše se pjevala pjesma Zenica blues.

Iz svog jedinog doma u 10 sati počela je deložacija Dubravka Jasika iz Sv. Filip Jakova. Organizacija Živi zid spremno je stala u njezinu obranu, a policijska opsada kuće počela je već od ranoga jutra. Živi zid je istaknuo da očekuju policijsko nasilje.

- Ako danas izgubim dom, izgubit ću i život jer sam cijeli život dala za to. Ni od kog ništa nisam ukrala, tražila, prodala, da bi mi netko mogao tako oteti. Cijela država me 1994. uništila fizički, psihički, financijski, sada mi još odnose i dom. Ja nemam gdje nego na ulicu. Moj sin od 12 godina je sahranjen u Sv. Filip Jakovu, neka mene drugi sin sahrani kraj njega jer nemam gdje – rekla je očajna Dubravka kroz suze za croexpress.eu.

Pripreme aktivista za deložaciju počele su već u utorak, a na Facebook profilu živog zida stoji poziv medijima da sudjeluju u događaju. Također, građane pozivaju da im se pridruže u obrani.

- Deložacije su najslabija točka svakog sustava baziranog na nepoštenju i prevari, a građanski neposluh najjače oružje u rukama građana - ističu iz Živog zida.

  • Autor: T. Pšenko/Dnevno.hr
  • Photo: Screenshot
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.