DRAMATIČNI OBRAT SLUČAJA PERKOVIĆ: Vinko Sindičić izjavio da su ga Nijemci prisilili da laže

15.01.2014. 09:52:09

15-1-2014 8-43-54

Vinko Sindičić je u pismu, koje je stiglo iz Italije, izjavio kako je u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića, pod prisilom njemačke tajne službe teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

U svojoj izjavi, danoj kod javnog bilježnika u Italiji 31. prosinca 2013., Sindičić tvrdi kako je na sudu u Muenchenu, kao glavni svjedok u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića 1983., lažno teretio Krunoslava Pratesa, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača i to po uputama njemačke tajne službe. Tu je informaciju za Novu TV potvrdio Anto Nobilo, odvjetnik bivših čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Sindičić je priznanje s novim iskazom poslao hrvatskom pravosuđu, te Anti Nobilu. Potvrdio je kako je dobio izjavu Udbina operativca Vinka Sindičića, u kojoj navodi da je na njemačkom sudu lažno svjedočio u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića. 'Jučer popodne sam dobio pošljku s originalnim pismom Vinka Sindičića koja je ovjerena kod javnog bilježnika, a prije toga sam dobio putem njegove sestre i e-mail koji sadrži istu tu izjavu', potvrdio je Nobilo. Znate li gdje je Sindičić?  Ne znam gdje je Sindičić, poslano je iz Italije, a gdje se on točno nalazi ja to ne znam. Je li pismo već među dokazima? Poslao sam već danas dopunu žalbe Vrhovnom sudu jer sam ja u žalbi pisao da Perković ne bi imao pravo na pošteno suđenje u Njemačkoj, što smo već na više načina dokazivali, i ova izjava to podržava. Tu sam izjavu poslao i Vrhovnom sudu RH koji će odlučivati o našoj žalbi, a istovremeno sam izjavu poslao i odvjetniku Krunoslava Pratesa koji je na temelju Sindičićeva iskaza osuđen na kaznu doživotnog zatvora, njima će ta izjava daleko više koristiti. Može li ovo sad dodatno utjecati na cijeli slučaj? To ćemo vidjeti, ne bih htio prejudicirati. Vidjet ćemo kakvu će odluku donijeti Vrhovni sud, što se tiče uhidbenog naloga, a kad bi kojim slučajem došlo do izručenja Perkovića, onda bi to bio jedan od ključnih dokaza na budućim suđenjima. Lagao je po uputstvima tajne službe, policije i Državnog odvjetništva Republike Njemačke, a oni su ga prisilili na to i sve što je svjedočio u Munchenu, a ticalo se Pratesa, Mustača i Perkovića je bila čista laž. Njegove izjave su bile lažne, tko ga je prisilio i je li ga prisilio, to nije naš posao u ovom trenu da istražujemo, ali zasigurno su njegovi iskazi bili lažni, mi smo to dokazali na nekoliko načina i prijavili smo ga Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci koje je i pokrenulo istragu protiv njega. Podsjetimo, Vinko Sindičić ključni je svjedok njemačkog tužiteljstva, a na temelju njegova svjedočenja na doživotni je zatvor osuđen Krunoslav Prates. Na temelju istog svjedočenja Josip Perković osumnjičen je kao organizator, a Zdravko Mustač kao naručitelj ubojstva Stjepana Đurekovića. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.