Dražen Živić: Proces nestanka Hrvata u Vojvodini traje od 60-ih godina prošloga stoljeća, kada ih je bilo 200.000, a danas 58.000

10.07.2014. 08:47:37

Stanovništvo Vojvodine će se do sredine stoljeća smanjiti za oko pola milijuna, ukoliko broj umrlih bude i dalje veći od novorođenih, upozorila je u srijedu vlada ove srbijanske pokrajine, prenosi agencije Beta. “U Vojvodini se negativan prirodni priraštaj bilježi još od 1989. godine, a ta negativna stopa se iz godine u godinu povećava”, navodi se u priopćenju sa sjednice pokrajinske vlade. “Tu činjenicu treba ozbiljno shvatiti, jer ako se takva tendencija nastavi, što je vrlo izvjesno, i ako ne bude osjetnijeg doprinosa migracija, depopulacijski procesi u Vojvodini će se intenzivirati, što će do sredine 21. stoljeća prouzročiti smanjenje broja stanovnika za oko pola milijuna”, ukazuje se u priopćenju. Dodaje se da vojvođansko stanovništvo karakterizira usporen demografski rast, malobrojna rađanja i brojna umiranja, povremena masovna doseljavanja i stalna odseljavanja, sve veći udio starih, sve rašireniji samački život, te prihvaćanje niskih reproduktivnih normi kod većine stanovništva i vrlo intenzivna depopulacija. Hrvatska manjina u Vojvodini ima još porazniju demografsku bilancu koja pokazuje da proces nestanka Hrvata s ovih prostora traje od 60-tih godina prošloga stoljeća, kada ih je bilo gotovo 200.000. Danas su, kako pokazuju istraživanja profesora Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar Dražena Živića, zbog različitih depopulacijskih procesa svedeni na zajednicu od oko 58.000 pripadnika, s vrlo malim udjelom mladih. “Ukoliko bi se depopulacija Hrvata nastavila dosadašnjim tempom na sljedećem popisu stanovništva Hrvata će u Srbiji biti za oko 10.000 manje, znači oko 45.000″, konstatirao je Živić na nedavnoj prezentaciji istraživanja pod nazivom “Suvremena demografska slika Hrvata u Vojvodini”. Prema posljednjem popisu iz 2012. Vojvodina ima 1.931.809 stanovnika.  

Izvor: narod.hr/h

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.