DRUGO SAMOUBOJSTVO U 7 DANA U Tustici jučer oko 15 sati Nediljko Žunić sebi pucao u glavu

16.09.2013. 17:40:20

vijest-slikaAutor: Daria Zekanović - VOX GLAS ZADRA, Dinko Ožaković - VOX GLAS ZADRA

Ubio se 58-godišnji branitelj iz Posedarja!

Jučer oko 15 sati u mjestu Tustica točno između Sukošana i Sv. Petra, na makadamskom putu dvadesetak metara udaljenom od glavne ceste pored osmatračnice za požar, 58-godišnji Nediljko Žunić iz Posedarja pronađen je mrtav u svom vlastitom automobilu, marke Mazda, registarskih oznaka ZD 111 EZ. Naime, Nediljko je bio hrvatski branitelj, a čije je samoubojstvo samo podebljalo crne statistike budući da je prije sedam dana na sličan način skončao 56-godišnji hrvatski branitelj Branko Pešut, koji je iza sebe ostavio suprugu i dva maloljetna sina. Nediljko je isto tako ostavio suprugu i sina i kćer. Nediljko je, kako doznajemo, stanovao u Zadru sa svojom obitelji, a što ga je nagnalo na ovako mučan čin, nije poznato, kao ni podatak je li u trenutku samoubojstva netko bio s njim u vozilu. Ubio se vlastitim pištoljem za kojeg je imao urednu dozvolu a kako doznajemo od mnogih njegovih prijatelja, imao je i čin. Isto tako doznajemo da je  po završetku Domovinskog rata bio  aktivan u politici, dugo je bio u HNS-u,a odnedavno je prešao u stranku HSLS. Na mjesto ovog tragičnog događaja izašla je zadarska krim Policija koja je obavila očevid. Kako su tragedije poput ove nažalost sve češće, svjedoči i slučaj 56-godišnjeg branitelja Branka Pešuta o kojemu smo pisali prije sedam dana, a koji je prošlog tjedna u Stankovcima počinio samoubojstvo vješanjem. Naime, ne­sret­nog čo­vje­ka pro­na­šao je nje­gov pr­vi su­sjed Blaž Vi­do­še­vić, ko­ji je o to­me od­mah iz­vi­je­stio po­li­ci­ju ko­ja je iza­šla na li­ce mje­sta i oba­vi­la oče­vid. Bran­ko je pri­je de­se­tak go­di­na od­se­lio u Za­dar sa su­pru­gom i dvo­ji­com si­no­va, gd­je je sa­gra­dio ku­ću, ali rod­no se­lo ni­kad ni­je na­pu­štao. Če­sto je od­la­zio u rod­nu ku­ću, obra­đi­vao svo­ju zem­lju u se­lu, a ka­ko su nam re­kli nje­go­vi pri­ja­te­lji, zad­nje dvi­je go­di­ne sa njim se do­ga­đa­lo ne­što čud­no. Pot­pu­no se, ka­žu, po­vu­kao u se­be, mno­gi­ma je pri­čao i da je bo­le­stan, ali mu to ni­su vje­ro­va­li. Je li uspio ostva­ri­ti voj­nu mi­ro­vi­nu do za­klju­če­nja no­vi­ne ni­smo us­pje­li doz­na­ti, no nje­go­vi su­bor­ci ka­žu da je du­go bio na bo­ji­šni­ci. Amalija Mišlov Blagojević iz zadarskog Centra za psihosocijalnu pomoć kaže da godišnje pomognu oko 1.500 branitelja.
- Mjesečno ih po psihosocijalno pomoć u prosjeku dođe od 200 do 300, ne računajući različite projekte poput organiziranog sistematskog pregleda ili poticajnih mjera samozapošljavanja. Za svakog branitelja imamo individualni pristup, a utorkom se održavaju i grupne terapije. Za njih postoji velik interes jer je ljudima ugodnije u okruženju s ljudima koji imaju iste probleme – pojasnila je Mišlov Blagojević.
U ŽUPANIJI OD KRAJA RATA - Ubilo se 26 branitelja Kako je Domovinski rat svoj danak naplatio godinama nakon završetka svjedoči poražavajuća brojka od 1900 branitelja koji su od završetka rata do danas počinili suicid. Samo od 2000. godine otkada je pri Zadarskoj županiji osnovana Udruga branitelja oboljelih od PTSP-a, samoubojstvo je počinilo 25 odnosno 26 njezinih članova. Predsjednik udruge Jere Zurak istaknuo jetada kako su branitelji sve ogorčeniji te kako je svakog dana sve veći broj onih koji po pomoć dolaze u udrugu, te onih koji traže psihološku pomoć.
- Velika je nezaposlenost i mnogo je neriješenih statusa. Čovjek živi u neizvjesnosti, danas ima, sutra nema. Kako bi se uopće nadali kakvom rješenju branitelji moraju nekoliko puta putovati u Split ili Zagreb. Baš sam prošlog tjedna zaprimio četiri slučaja branitelja kojima je odbijeno status branitelja, a to je velika muka i to iščekivanje može imati teške posljedice po nečiju psihu - kazao je tada Zurak. Izvornu vijest možete pogledati ovdje  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.