Državni inspektorat zaprima brojne upite vezano za proizvode koji se oglašavaju i prodaju kao pamučne maske

28.03.2020. 15:42:00

Državni inspektorat zaprima brojne upite vezano za proizvode koji se oglašavaju i prodaju kao pamučne maskeperive za višekratnu uporabu te o cijenama istih proizvoda.

Napominjemo, predmetni proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne može primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Naime, Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje napominjemo proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju, iste moraju nositi oznaku sukladnosti CE , te posjedovati EU izjava o sukladnosti.
 
Stoga „pamučne, perive maske“ se ne smatraju navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite, pa se na tržištu ne smiju oglašavati niti prodavati kao zaštitne maske.
 
Ukoliko se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“, kao „zaštitne pamučne maske“, istome će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz članka 33. stavka 1. Zakona o zaštiti potrošača  te će se  poduzeti prekršajne mjere temeljem članka 138. stavka 1. točke 46., stavak 2. i 3. Zakona o zaštiti potrošača.

#ostanitedoma

Izvor: koronavirus.hr

Izvorni autor: koronavirus/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.