DSV OPOZVAO SUCE KRUŠLINA I VEKIĆA Raspisuje se i novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda

31.03.2021. 10:07:00

Državno sudbeno vijeće (DSV) u srijedu raspravlja o prijedlogu predsjednika Županijskog suda u Osijeku za udaljenjem od obavljanja sudačke dužnosti sudaca Željka Krušlina i Zvonka Vekića zbog druženja sa Zdravkom Mamićem.

Podsjetimo, navodno je osuđeni Mamić navedenim sucima kupovao skupe poklone te plaćao večere i putovanja.

“Kako je odlučeno oni će biti privremeno udaljeni na tri mjeseca, a poslije i dulje, a najdulje to može biti do godinu dana. Raspisuje se novi javni poziv za koji se mogu javiti kandidati za predsjednika Vrhovnog suda. DSV misli da kandidatima treba dati jednaki pristup i vrijeme koje su imali kandidati u prvom krugu”, rekao je Darko Milković iz DSV-a.

Razgovori s kandidatima za predsjednike sudova

Najvažniji argumenti za stegovni postupak protiv osječkih sudaca bilo je to da postoji dovoljno elemenata o tome da ih se udalji s obavljanja dužnosti sudaca.

Članovi DSV-a će nakon razgovora o opozivu sudaca Krušlina i Vekića razgovarati s kandidatima za predsjednika Općinskog građanskog suda u Zagrebu, Županijskog suda u Zagrebu i Visokog kaznenog suda te imenovati predsjednike tih sudova. Sjednica DSV-a se nastavlja, a trenutno se razgovora s kandidatima za predsjednike spomenutih predsjednika.

Kako je istaknuto DSV je raspravljao o zahtjevu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića za raspisivanjem novog javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Sanja Plješa/ Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.