Dudaković izjavio da se ne osjeća krivim za ratne zločine nad srpskim civilima u Unsko-sanskoj županiji

19.12.2018. 17:23:44

Umirovljeni general Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković i skupina nekadašnjih pripadnika Petog korpusa kojima je on zapovijedao tijekom rata od 1992. do 1995. godine izjasnili su se u srijedu pred Sudom BiH da se ne osjećaju krivim po optužnici koja ih tereti za ratne zločine. Uz Dudakovića optuženo je još šesnaest bivših časnika i pripadnika Petog korpusa Armije BiH koji je vodio ratne operacije na području današnje Unsko-sanske županije, koja je sve do 1995. godine bila u potpunom okruženju srpskih snaga. Sve njih Tužiteljstvo BiH tereti za zločine protiv čovječnosti koji uključuju ubojstva i zlostavljanja civila srpske nacionalnosti te zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba kao i uništavanje materijalnih dobara uključujući vjerske objekte. U optužnici stoji kako su oni odgovorni za ubojstvo najmanje tri stotine osoba te za uništavanje više od trideset pravoslavnih vjerskih objekata. Dudaković je optužen i za zločine koje su pripadnici Petog korpusa počinili nad pripadnicima vojnih postrojbi tzv. pokrajine zapadna Bosna, kojima je zapovijedao Fikret Abdić. Dudaković je u sklopu istrage bio i uhićen u travnju ove godine, a nakon toga je pušten braniti se sa slobode. Nakon izjašnjenja o krivnji slijedi zakazivanje početka suđenja, a očekuje se kako će ono biti dugotrajno jer su iz tužiteljstva najavili saslušanje čak 447 svjedoka optužbe.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.