Dujmović: Kroz hrvatske medije provlači se ruska promidžba koju nitko ne otkriva!

27.02.2022. 10:28:00

Novinar Tihomir Dujmović na svom je facebooku dao komentar praćenja ruske invazije na Ukrajinu u hrvatskim medijima, u kojemu upozorava na “da je hrvatski medijski prostor preko svake mjere kontaminiran izvješćima, analizama i vijestima ruske novinske agencije Interfax, a da vam pri tom mediji to ne naglašavaju”. 

Njegov komentar u nastavku donosimo u cijelosti.

“DISKRETNA RUSKA PROMIDŽBA KROZ HRVATSKE MEDIJE KOJU NAŽALOST NITKO NE OTKRIVA

Dok drhtimo i punog srca navijamo za Ukrajinu i njenu pravednu borbu, žurim reći, pa i upozoriti da je hrvatski medijski prostor preko svake mjere kontaminiran izvješćima, analizama i vijestima ruske novinske agencije Interfax, a da vam pri tom mediji to ne naglašavaju. Za razliku od američkih i britanskih medija koji za svaku novu informaciju navedu izvor. Kod nas to nikad nije slučaj, a ruska medijska ofanziva se proteže i do nas, jer hrvatski mediji masovno prenose kako Interfax, tako i srbijanske medije, a da vam to nikad ne navedu. 

Svemu je tome tako između ostalog i stoga jer je dobar dio medijske scene u srbijanskim rukama, a tu je predaju Plenkovićeva vlast mirno gledala i ni obrvu sumnje nije podigla prema toj medijskoj okupaciji koja se sada kristalno jasno zrcali. Tobože, tržišna utakmica! Ali, tako je to kad suštinski ne razumiješ što su ukupni nacionalni interesi, a ne razumiješ jer su ti pojmovi nacionalnog uopće, krajnje odiozni! A, pogledajte sad što znači kad ti u ovakvom ratu „druga strana“ drži ključne medije! I još ćemo vidjeti kako će se sa te strane medijski manipulirati kad krene drugo poluvrijeme u BIH i Crnoj Gori!

Mediji su kod nas pak za analizu situacije uzeli više manje uvijek istih pet tobože neutralnih vanjskopolitičkih stručnjaka koji nam ne donose nove informacije jer ih nemaju,(osim povremeno uistinu zanimljivih opservacija prof. Roberta Barića),Bnego nam zapravo sugeriraju putem vlastitih političkih preferencija kako bismo trebali gledati na rat u Ukrajini.

Zastrašujući primjer takvog neskrivenog navijanja je izjava Branimira Vidmarovića u Jutarnjem listu na okruglom stolu o ratu u Ukrajini, na koju je skočio profesor Bandov jer se nije uspio suzdržati. Vidmarović je predstavljen kao stručnjak za vanjskopolitičke odnose, a istaknuto je da je „suradnik odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta u Puli“. Po čemu je stručnjak za azijske studije sa filozofskog fakulteta u Puli zaslužio da nam svaki dan pojašnjava ratnu situaciju u Ukrajini, (HTV ga jednostavno obožava!) nije do kraja jasno ili odgovor krije detalj iz biografije koji Jutarnji donosi, a gdje stoji: „diplomirao i doktorirao na Moskovskom institutu za međunarodne odnose“?

Naime, stručnjak za azijske studije, koji je diplomirao i doktorirao u Moskvi i to na njihovom institutu za međunarodne odnose, kao vlastitu viziju rješavanja rata u Ukrajini navodi: “Jedna opcija, po meni ispravna u smislu zaustavljanja agresije i nekakve stabilizacije, koju Zelenski sada ima je nazvati Putina, zamoliti susret i garantirati mu neutralnost Ukrajine. Garantirati napismeno da Ukrajina neće pristupiti NATO savezu, maknuti taj položaj iz Ustava…“. Zamoliti za susret? Nazvati Putina? Garantirati mu neutralnost? Mijenjati Ustav?

Teško da bi bolju promidžbu i više sarkazma smislili i u samom Kremlju!” – poručio je Dujmović.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Mihaela Tikvica/Foto: Krasnodar Peršun/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.