Dvojica optužena za ratni zločin protiv civila u Vukovaru

04.03.2019. 19:43:31

Osječki Županijski sud u ponedjeljak je zaprimio optužnicu protiv 64-godišnjega i 65-godišnjeg okrivljenika, koje tamošnje Županijsko državno odvjetništvo tereti za ratni zločin protiv više civila iz Vukovara u rujnu 1991., izvijestio je taj sud. Iako se u priopćenju za javnost ne navode imena okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo za ta kaznena djela tereti Milana Ivanovića i Vladimira Vezmara, koji su uhićeni 6. prosinca prošle godine, od kada su u istražnom zatvoru. Sumnja se da je 64-godišnjak između 23. i 26. rujna 1991., nakon što su snage JNA i srpskih paravojnih postrojba zauzele vukovarsko naselje Petrovu goru i dijelove Sajmišta, u štabu srpske paravojne postrojbe TO “Petrova gora”, kao pripadnik te postrojbe, prilikom ispitivanja zarobljenih civila zlostavljao tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića tako što mu je stavio omču od užeta oko vrata i gušio ga zatezajući je, te mu je prijetio da će ga zaklati prelazeći mu vrhom oštrice noža po vratu, zbog čega je Plećković trpio tešku patnju i bol. Okrivljenika se tereti da je nakon toga tijekom ispitivanja zlostavljao i tada 30-godišnjaka udarajući ga rukama i nogama po glavi i tijelu, te mu također stavio omču oko vrata koju je stezao sve dok ovaj ne bi počeo gubiti svijest, istodobno ga udarajući nogama u predjelu bubrega. Okrivljenog 65-godišnjaka tereti se da je 15. rujna 1991. s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojba TO “Petrova gora” zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, a zatim njihove susjede, također oca i sina, tada 50-godišnjeg i 18-godišnjeg Josipa i Zlatka Palahinjaka, te 54-godišnjeg Antuna Babića. Okrivljenik je nakon toga s drugim pripadnicima tih paravojnih postrojba sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice. Civili su nakon toga odvedeni u drugu kuću na području Vukovara, gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana. Tereti ga se i da je tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, nakon nekoliko dana zlostavljanja, odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i pokopali mrtvaca. U trenutku nailaska više pripadnika različitih paravojnih postrojba, koji su zastali na tome mjestu, drugookrivljenik je, radi zabave prisutnih te iživljavanja, obojici naredio da prekinu s radom i stanu mirno uza zid, izvadio pištolj i usmjerio ga prema njima te ispalio više hitaca pucajući im oko glave, što je, navodi tužiteljstvo, izazvalo oduševljenje i smijeh prisutnih rezervista i teritorijalaca. Kako su navedeni okrivljenici uhićeni i u osječkom su zatvoru od 6. prosinca 2018., u optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog bojazni da bi mogli pobjeći i tako postati nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, izvijestio je Županijski sud. Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.