Dvojica pod istragom zbog ratnih zločina nakon okupacije Vukovara

13.11.2015. 16:51:10

Osumnjičenici se nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima RH Zbog osnovane sumnje da nakon okupacije Vukovara 1991. godine, kao zapovjednici Vojne policije JNA zaduženi za osiguravanje zarobljenih hrvatskih branitelja i civila i njihova transporta u logore u Srbiji, nisu poduzeli ništa kako bi spriječili zlostavljanja i ubijanja, niti su kaznili počinitelje, osječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv dvojice državljana Srbije, nedostupnih hrvatskim pravosudnim tijelima. Kaznena djela za koja su osumnjičeni, počinili su 19. i 20. studenoga 1991., u Vukovaru, Trpinji, Borovu Selu i Dalju te u Bogojevu i Sremskoj Mitrovici na području Republike Srbije, nakon što su udružene snage JNA, Teritorijalne obrane i dobrovoljaca iz Srbije okupirale Vukovar, a civili i pripadnici HV-a i MUP-a se predali snagama JNA. Osumnjičeni 53-godišnjak i 48-godišnjak, zapovjednik bataljuna vojne policije 12. novosadskog korpusa JNA i zapovjednik 1. čete toga bataljuna vojne policije, bili su zaduženi za osiguranje prostora u kojem su se nalazili zarobljeni branitelji i civili te za osiguranje transporta zarobljenika do logora na području Srbije. Sumnjiči ih se da, iako su znali da pripadnici srpskih postrojbi ulaze u krug skloništa "Borovo Commerce" i "Nova obućara" kako bi izdvajali zarobljene branitelje i civile te da će sve izdvojene osobe iz transporta biti zlostavljane ili ubijene, nisu osigurali kolonu zarobljenih branitelja i civila, koja se po njihovoj zapovijedi kretala gradom pješice te u vozilima sve do logora na području Republike Srbije, kako bi onemogućili bilo kakvo približavanje koloni pripadnika JNA, Teritorijalne obrane i srpskih dobrovoljačkih postrojbi, izdvajanje zarobljenika iz kolone te njihovo ubijanje i psihičko i fizičko zlostavljanje. To se nastavilo tijekom cijelog transporta zarobljenika do logora u Srbiji, pa su pripadnici navedenih postrojbi neometano zlostavljali i ubijali zarobljene branitelje i civile, te je ubijeno 49 branitelja i 67 civila, a zlostavljano 39 branitelja i 38 civila. Osnovano se sumnja kako nisu poduzeli nužne mjere i aktivnosti s ciljem kažnjavanja počinitelja zlostavljanja zarobljenih branitelja i civila. Osumnjičenici se terete zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, nalaze na području Republike Srbije i trenutno nisu dostupni državnim tijelima Republike Hrvatske, pa će sucu istrage biti predloženo određivanje istražnog zatvora, a zatim i naloženo izdavanje tjeralice.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.