Edin Džeko dobio 12 godina zatvora zbog ratnog zločina

06.06.2014. 13:14:15

BIVŠI pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Edin Džeko u petak je presudom Suda BiH nepravomoćno osuđen na dvanaest godina zatvora nakon što je proglašen krivim za ubojstvo osam Hrvata u hercegovačkom selu Trusina 1993. godine. To je ujedno druga presuda za ratni zločin nad Hrvatima u Trusini gdje su pripadnici Armije BiH ubili 22 osobe hrvtske nacionalnosti. Džeko je nakon rata emigrirao u Sjedinjene Države da bi ga američko pravosuđe po tjeralici iz BiH izručilo 2011. godine. Na kraju gotovo dvogodišnjeg procesa Sud BiH utvrdio je da je nedvojbeno dokazano da je Džeko izravno sudjelovao u strijeljanju šest zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te dvoje civila, supružnika Ilije i Anđe Ivanković. Vijeće kojim je predsjedao sudac Šaban Maksumić izreklo je dvije odvojene presude za te zločine od deset i sedam godina zatvora da bi zatim izreklo objedinjenu kaznu od dvanaest godina zatvora. Ključni svjedok koji je i u iskazu pred sudom potvrdio da je Džeko odgovoran za ubojstvo zarobljenih pripadnika HVO i hrvatskih civila 16. travnja 1993. u Trusini bila je Rasema Handanović, također bivša pripadnica Armije BiH koja je i sama bila u tom selu. Handanović je također bila optužena za sudjelovanje u ovim zločinima, a na temelju nagodbe s Tužiteljstvom BiH kojom se obvezala na svjedočenje protiv drugih optuženika osuđena je na pet i pol godina zatvora. I Džeko i Handanović bili su pripadnici postrojbe "Zulfikar". Za zločine u Trusini optuženo je još pet pripadnika te postrojbe a odvojeno se sudi i njezinu zapovjedniku Zulfikaru Ališpagi. Izvorni članak možete pogledati  OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.