EKSKLUZIVNO: Bandić i Obersnel u vodstvu, Osijek i Split neizvjesni

26.05.2013. 21:06:48

Sedam dana prije drugog kruga izbora analiziramo raspoloženje birača u 4 velika grada u Dnevniku Nove TV, a temeljem istraživanja agencije Ipsos Puls na reprezentativnom uzorku birača prvoga kruga lokalnih izbora, dakle, donosimo analizu stanja na početku drugog poluvremena. Zagreb - Nakon Milana Bandića, Milan Bandić Zagreb i utrka za gradonačelnika izgleda kao odlučena. Među biračima koji su glasovali u prvom krugu, i planiraju glasovati u drugom krugu, omjer je ponovo u korist Milana Bandića kojeg preferira 62 posto birača, dok Rajka Ostojića preferira 38 posto birača. U analizu nisu uključeni oni koji nisu sigurni hoće li izaći na drugi krug glasovanja, kao ni neodlučni, no čini se da oni neće biti presudni za pobjedu zagrebačkog gradonačelnika. TKO SU ČIJI BIRAČI U ZAGREBU Bandića nešto više preferiraju mlađi ispitanici te oni sa srednjom i osnovnom školom. Relativna većina birača Tatjane Holjevac, Margarete Mađarić te niza kandidata koji su osvojili manje od 2 posto, preferiraju Milana Bandića u drugom krugu. Ostojić pak privlači relativnu većinu glasača Ferdeljija i Vukšića. No, značajan broj birača kandidata koji nisu prošli u drugi krug nisu iznijeli preferenciju niti prema jednom kandidatu, što znači da ili neće izaći u drugom krugu ili će svoj stav definirati tek tijekom dva tjedna kampanje za drugi krug. SPLIT: BALDASAR U PREDNOSTI, ALI NIJE GOTOVO Ivo Baldasar kao kandidat za gradonačelnika osvaja 56 posto potpore birača, a Vjekoslav Ivanišević, HDZ-ov kandidat, ima 44 posto potpore. No, iako naizgled značajnom prednošću, presudni mogu biti neodlučni birači kojih je 19 posto, a koji nisu uključeni u promatrane omjere.
Istraživanje (Dnevnik,hr) - 3
ŠTO OSVAJA BALDASAR, A ŠTO IVANIŠEVIĆ Naime, s obzirom da se gleda omjer između dva kandidata, smanjenje rejtinga jednog izravno za isti postotak povećava rejting drugog. Dakle, u slučaj pogreške od oko 4 posto, te premišljanja dijela birača, omjer se može izravno preokrenuti. Ova utrka je pogotovo neizvjesna s obzirom da se oko 1/5 birača iz prvog kruga nije izjasnila koga preferira, Baldasara ili Ivaniševića.Ivanišević ima značajnu veću podršku među mladima, a Baldasar među starijima. Visokoobrazovani nešto više podržavaju Baldasara. Relativna većina birača Željka Keruma, Anđelke Visković te kandidata koji su osvojili manje od 3 posto podržava Ivaniševića, dok relativna većina birača Marijane Puljak i Damira Vidoševića podržava Baldasara. Birači Tomislava Zaninovića su podijeljeni u dvije podjednake skupine, s nešto većom preferencijom Ivaniševića. OSIJEK – NAJNEIZVJESNIJA UTRKA, SVAKI GLAS ĆE PRESUDITI Osijek je zapravo od 4 velika grada i najneizvjesniji u utrci za gradonačelnika. Tamo da su danas izbori Krešimir Bubalo osvaja 51 posto, a Ivica Vrkić osvaja 49 posto potpore birača. No, neodlučnih je 10 posto birača koji nisu uključeni u navedeni omjer, a i uz statističku pogrešku jasno je da je tamo moguće sve i da ce svaki, ali baš svaki glas odlučivati tko će voditi sljedeće 4 godine Osijek.
Istraživanje (Dnevnik,hr) - 2
  BUBALOVI I VRKIĆEVI BIRAČI SU... Bubalo ima nešto veću podršku među mlađima i niže obrazovanima, a Vrkić među starijima i više obrazovanima. Vrkić dobiva većinu birača Ante Đapića, Miroslava Šimića i Jaroslava Pećnika (oko 55 posto), ali i većinu (iako nešto manju, oko 40 posto) HDZ-ovog kandidata Dražena Vidovića te ostalih kandidata koji su osvojili manje od 2 posto glasova, s obzirom da i kod njih postoji i dio birača koji ne planiraju izaći ili još nisu odlučili kome dati svoj glas u drugom krugu. OBERSNEL I DALJE VODI RIJEKU Vojko Obersnel među biračima koji su glasovali u prvom krugu, i planiraju glasovati u drugom krugu, u Rijeci osvoja 67 posto birača, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić ima potporu 33 posto birača. Tamo je utrka zapravo i izvjesna pobjedom Obersnela, baš kao i u Zagrebu.
Istraživanje (Dnevnik,hr) - 1
 Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.