EKSKLUZIVNO Dominik Ilijašević Como: Nisam u bijegu, došao sam iz BiH u Vir, javio se policiji, i želim kaznu nastaviti služiti u Hrvatskoj

27.09.2013. 10:42:06

como1

Dominik Ilijašević Como, za kojim su BiH vlasti raspisale tjeralicu, nakon što se u srijedu nije s odmora vratio na odsluženje 15-godišnje zatvorske kazne u mostarski zatvor, nalazi se u Hrvatskoj. Točnije, u Viru kod Zadra.

To nam je večeras osobno potvrdio Dominik Ilijašević Como, bivši zapovjednik kiseljačke specijalne postrojbe HVO-a Maturice, kojeg je Županijski sud u Zenici 2007. godine osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom u vareškom selu Stupni Do, a naknadno mu je, nakon procesa za zločine na području Kiseljaka, izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina.

"Javio sam se zadarskoj policiji"

Prethodno se o svemu tijekom popodneva oglasio Marinko Ilijašević, Comin brat, koji je kazao: - Moj brat nije nikakav bjegunac niti ima potrebe da se za njim raspisuju tjeralice i diže bilo kakva pompa. On je legalno prešao granicu s dokumentima RH jer ima dvojno državljanstvo. Odmah po dolasku u Hrvatsku, na područje Zadra, javio se Policijskoj upravi zadarskoj, objasnio im tko je, rekao za svoj status i čeka poziv zadarske policije. On je jednostavno iskoristio dvojno državljanstvo i međudržavne sporazume BiH i RH po kojima kao hrvatski državljanin ne može biti izručen BiH. Očekuje da ostatak kazne odsluži u Hrvatskoj - pojasnio je Comin brat. - Točno je sve što je moj brat Marinko kazao. Nakon prelaska granice i dolaska u Hrvatsku, javio sam se zadarskoj policiji, javio točnu adresu na kojoj se nalazim, i sada čekam da dođu po mene. Ne nalazim se u Zadru, nego u Viru – kazao nam je Dominik Ilijašević Como, kojeg smo upoznali još tijekom obrane Kiseljaka, dok je zapovijedao Maturicama. Maturice, a ponajviše njihov zapovjednik Dominik Ilijašević Como, najzaslužniji su za uspješnu obranu Kiseljaka i Kreševa od učestalih ofenziva Armije BiH i mudžahedinskih postrojbi. Kasnije je uslijedio montirani proces šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata (među kojima i Comi) zbog atentata na federalnog ministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, u kojemu je Ilijašević bio drugooptuženi, ali je taj montirani proces iza kojeg je stajala bošnjačka tajna služba AID - razotkriven.

"Nemam povjerenja u pravosudni sustav BiH"

No, sudski progon Dominika Ilijaševića nastavio se procesom pred zeničkim Sudom za zločine nad Bošnjacima u Stupnom Dolu. Naime, svjedoci Tužiteljstva, obitelji stradalih Bošnjaka, u Ilijaševiću nisu prepoznali počinitelja. Usprkos tomu, Como je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora po Zakonu bivše SFRJ. - Zašto sam se odlučio na odlazak u Hrvatsku? Zato jer više nisam imao povjerenje u pravosudni sustav BiH, niti sam vjerovao da će me pustiti na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, koju sam služio u mostarskom Kazneno-popravnom zavodu. Zato sam došao u Hrvatsku, prijavio se MUP-u RH, dao točnu adresu na kojoj se nalazim, i sada čekam da dođu po mene. Jednostavno, želim ostatak kazne odslužiti u Hrvatskoj, jer vjerujem da će me u Hrvatskoj pustiti nakon dvije trećine odslužene kazne – kaže nam Como. Na upit postoji li još koji razlog zbog kojeg se odlučio na dolazak u Hrvatsku, Dominik Ilijašević Como odgovara: - Slobodno napiši da iza mog progona stoji Bakir Izetbegović koji je odgovoran za ubojstvo Joze Leutara jer je isto naredio da izvrši Ismet Bajramović Ćelo. Kad nije prošla ta optužnica onda su mi namontirali sudski postupak za ratne zločine u selu Stupni Do za što sam na kraju osuđen na maksimalnu zatvorski kaznu od 15 godina. Kaznu želim odslužiti u Hrvatskoj, s kojom BiH ima sporazum o međusobnom izvršenju krivičnih sankcija, a otišao sam jer je postojala mogućnost da budem ubijen po nalogu političkog Sarajeva. Jesi imao konkretna saznanja da ti se sprema likvidacija? - Ne baš tako, nego sam se osjećao nesigurno. I da, sve je bilo moguće, pa na kraju i moje ubojstvo jer mrtva usta ne govore. Mene se najviše plaše onih koji stoje iza montiranja sudskog postupka u slučaju Leutar, a sve iz razloga što ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić za njegovo ubojstvo optužuje bošnjačku državnu mafiju kojoj je na čelu Bakir Izetbegović.

"Bakir Izetbegović je kriv za Leutarovu likvidaciju"

Pozivam Bakira Izetbegovića da se ja i on podvrgnemo poligrafu u Republici Hrvatskoj, da vidimo tko je kriv za Leutarovu likvidaciju. Bakir se boji upravo ovakvog mog prozivanja i spreman je na sve jer isti kontrolira političko i kriminalno podzemlje u Bosni i Hercegovini. Plašiš li se da će te hrvatske vlasti izručiti natrag u BiH? Jesi već li angažirao odvjetnika? - Nema izručenja za djela ratnog zločina, ja imam dvostruko državljanstvo. A što se odvjetnika tiče, nisam ga angažirao, tražit ću ga po službenoj dužnosti. Za razliku od institucija u BiH u koje nemam povjerenja, vjerujem u pravnu državu u Republici Hrvatskoj. I ističem, nisam nikakav bjegunac, samo čekam da po mene u Viru dođe hrvatska policija – zaključio je za kraj našeg razgovora Dominik Ilijašević Como. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

27-9-2013- 10-43-55

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.