EKSKLUZIVNO: Hrvatska zastava u Zadru smeta nekim stanarima jer vijori na zgradi?!

07.03.2016. 21:56:47

U jednoj stambenoj zgradi u Zadru je napeto. Stanar te zgrade ujedno i hrvatski branitelj je na predviđeno mjesto postavio hrvatsku zastavu. Na mjestu predviđenom za zastave su tri utora, iskoristio je tek jedno mjesto za hrvatsku trobojnicu. U trenutku postavljanja hrvatske zastave nije ni slutio koliko će taj njegov čin iziritirati prve susjede s kojim dijeli životni prostor i da će sve to dovesti do intervencije MUP-a. Dok se hrvatska trobojnica ponosno vijori, stanari negoduju u tolikoj mjeri da su se obratili MUP-u. A razlog? Navodno im smeta zvuk koji proizvodi zastava dok vijori. Ili im više smeta stanar zgrade koji je ujedno i hrvatski branitelj, ne možemo dokučiti. Jedno od to dvoje im zacijelo smeta. Hrvatski branitelj je zastavu postavio u najboljoj namjeri, njemu predstavlja svetinju, što je i očito kad se zna da je  Republika Hrvatska nastala borbom hrvatskih branitelja ujedinjenih pod hrvatskom zastavom.
IMAG1068
Navodno je ovaj bizarni slučaj nadomak objave u 24 sata, samo se čeka odobrenje urednika. Novinare je kontaktirao hrvatski branitelj koji je postavio hrvatsku zastavu u nadi da će medijska pozornost pridonijeti sretnijem epilogu ovoj mučnoj situaciji na rubu incidenta. Naime, susjedi ga već neko vrijeme provociraju zbog hrvatske zastave, a on ne smije reagirati i uzimati pravdu u svoje ruke. Kako će se situacija razvijati i hoće li slučaj dospjeti u masmedije, još ćemo vidjeti. Kroz to vrijeme zastava već nekoliko dana prkosi vjetru, mahom južini kojem su Zadar i priobalje obilno izloženi početkom ožujka, vijori se usprkos negodovanju stanara. Isticanje i uporaba zastave Republike Hrvatske nije prepušteno slučaju. Sam opis zastave Republike Hrvatske uređen je člankom 10. Zakona o grbu zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, dok se prema članku 11., zastava Republike Hrvatske ističe:
  1. Stalno na zgradama svih državnih organa
  2. U dane praznika Republike Hrvatske
  3. U dane žalosti u Republici Hrvatskoj i vije se za trajanja žalosti na pola stijega
  4. U drugim prilikama utvrđenim zakonom.
Prema Zakonu nije zakonska obveza isticati zastavu Republike Hrvatske na stambenim zgradama, ali ukoliko uzmemo u obzir koliko je krvi proliveno za hrvatsku zastavu koja je danas jedan od najprepoznatljivijih simbola Hrvatske kao države i nacionalni simbol, ne bi trebala smetati ljudima koji vole Hrvatsku. Sudeći prema priloženoj fotografiji, dotrajala fasada bi trebala više smetati stanarima zgrade koji se bune zbog jedne hrvatske zastave, a zastava nek' vijori i prkosi zubu vremena.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.