EKSKLUZIVNO: Objavljujemo službeni dokument koji u potpunosti demantira izjave Ministra Predraga Matića

05.09.2013. 18:12:45

Iz preslika originalnog i službenog dokumenta Odluke o osnivanju SAVJETA BRANITELJA se vidi da je nastala temeljem članka 39. Zakona o sustavu državne uprave i članka 44. Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva branitelja, te da ju je potpisao ministar Predrag Matić.

Ovaj službeni dokument govori da su nebulozne Ministrove izjave kojima je članove svog savjeta nazvao neformalnom grupom s kojom se povremeno sastaje.

Dokument dokazuje da Savjet nije nikakvo neformalno tijelo, već, službeno tijelo, a same Savjetnike kojih u ovom dokumentu ima petnaest, a na samom dokumentu razvidna su i jasno naznačena njihova imena i prezimena. U dokumentu jasno stoji, a što se može isčitati u točki.3, 'Da će članovi Savjeta Branitelja svojim iskustvom i znanjem pomagati Ministru i njegovim suradnocima u promicanju vrijednosti i zaštiti digniteta Domovinskog rata, u provođenju i unaprijeđivanju javne politike prema Hrvatskim Braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao i o svim drugim aktualnim pitanjima vezanim u djelokrug i nadležnost Ministarstva Branitelja.'

Odluka je stupila na snagu danom donošenja, 04. travnja. 2012. godine.

Ovim dokumentom se u cijelosti dematira priopćenje Ministra Matića koje je objavljeno na jednom dnevnom portalu prije dva dana, a u kojem Ministar navodi da Savjet ima šesnaest, dok je iz dokumenta vidljivo da u službenom dokumentu postoji petnaest članova.

Nadalje, Ministar u priopćenju navodi da se pojedinim članovima ne sviđa to što se događa u Vukovaru i što se već dogodilo u Žirovcu, međutim, netočan je navod Ministra Matića koji je čaki uvredljiv i omalovažavajući, gdje Ministar u više navrata navodi da je javno priopćenje, tobože potpisalo deset članova, te da sumnja u njihovu autentičnost. Dalje, citiramo ; 'Ministar ističe kako iz priopćenja Savjetnika zaudara bljutava kuhinja dvoje ili troje dežurnih mušterija.'

Obzirom da je Ministar sam birao svoje Savjetnike, te često isticao kako su to sve redom časni ljudi, On ih dalje u svom priopćenju na uvredljiv način poziva da mu pomognu savjetima, ukoliko su za to sposobni i imaju znanja i volje, te imalo društvene i moralne odgovornosti, zaboravljajući pritom da Savjet koji je sam odabrao službeno nije sazvao više od šest mjeseci.

Međutim, Ministar na kraju svog priopćenja poručuje, citiramo; 'Onima pak, koji su kronično nezadovoljni radom Savjeta i ne vide više mogućnost daljnje suradnje (koje nije bilo), poručuje da bi za njih, a i za Ministarstvo Branitelja bilo najbolje da razmisle o časnoj ostavci, jer, kako piše u priopćenju, Ministar ne dopušta da netko pljuje i obezvrijeđuje "SAVJET BRANITELJA" ili Ministarstvo Branitelja samo kako bi supruzi, obitelji i susjedstvu porastao u očima kao lice s nalovnice'.

Prateći dosadašnji rad i komunikaciju na relaciji Ministar - Savjetnici, Braniteljski portal došao je do spoznaja da su Ministru Savjetnici više služili kao paravan, a većina aktivnosti Savjetnika se svodila na polaganje vijenaca na obljetnicama i komemorativnih skukopova iz kojih nije razvidno da ih Ministar koristio sukladno odluci u navedenom službenom dokumentu gdje je sve naznačeno u točki. 3. gdje je navedeno da će Savjetnici sudjelovati, ne samo u zaštiti digniteta Domovinskog rata i unprijeđivanju javne politike prema Hrvatskim Braniteljima iz Domovinskog rata, već će Savjet odlučivati o svim drugim aktualnim pitanjima vezanim uz djelokrug i nadležnost Ministarstva Branitelja, što do sada zasigurno nije bila praksa.

Nastavak slijedi ...

scan1 scan2

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.