EKSKLUZIVNO ZA DIREKTNO Mišo Hrastov: 'Da imam tri života - ja to ne mogu platiti; bolje da ne kažem tko me sve razočarao...'

18.07.2021. 16:29:00

"Posložio sam stvari u glavi, ne mogu i neće me slomiti. Nemojte me žaliti, živ sam i zdrav...", poručio nam je Mihajlo Mišo Hrastov, pripadnik Specijalne policije čija pravosudna tortura traje već desetljećima. Republika Hrvatska, naime, isplatila je odštetu obiteljima agresora te sada ta ista sredstva potražuje od samog Hrastova dok ta ista Republika Hrvatska nije zatražila niti jednu lipu odštete od strane Republike Srbije koja je - htjeli mnogi to priznati ili ne - izvršila agresiju na Lijepu našu. Mišo Hrastov otvorio je dušu u razgovoru za portal Direktno te otkrio kako se nosi s teretom koji, zajedno s obitelji, već dugi niz godina nosi na svojim leđima. 

Hrastov je, podsjetimo, 2016. godine odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most, a sada mu je na naplatu temeljem sudskih presuda došlo 2,7 milijuna kuna, kao odšteta obiteljima umrlih i ranjenih rezervista JNA u rujnu 1991. u Karlovcu. 

Prema podacima karlovačkog Općinskog državnog odvjetništva (ODO) od prije nekoliko godina, naknadu štete od Republike Hrvatske za protupravno ubojstvo Svetozara Gojkovića (na Koranskom mostu), njegova supruga, majka i kći dobile su ukupno 660.000 kuna, a  majka i otac ubijenog rezervista JNA Zorana Komadine 462.894 kune.

Republika Hrvatska sada taj iznos potražuje od pravomoćno osuđene osobe - Hrastova.

'Kamen oko vrata'

Mišo Hrastov, unatoč svemu, ne gubi vjeru, a ni optimizam. U razgovoru za portal Direktno naglasio je kako ga ne treba žaliti, živ je i zdrav kaže. No, ipak, dodaje da nije lako.

"Skoro 26 godina suđenja, četiri godine zatvora i sada još taj kamen oko vrata - oko 12 milijuna ovrhe, s time da je pet milijuna već pravomoćno. Već sam za pet milijuna kuna ovršen...", govori nam Hrastov s tugom u glasu.

Kaže da je bio spreman na to, znao je da će doći do toga. "Kada sam odslužio svoju robiju, izašao van - tada je sve krenulo", prisjeća se. 

'Nisam očekivao da će Milanović to reći, ugodno me iznenadio. Svaka čast'

Uzdahnuo je u trenutku kada smo ga upitali kako njegova obitelj podnosi cijelu tu situaciju.

 Prvi ČLANAK

"Mala je sada maturantica, ima svojih briga i problema oko upisa tako da je s time uopće ne želim zamarati. Žena i ja u cijeloj toj priči smo godinama, nama je to postala svakodnevica. Ne možeš ništa protiv toga. Da se 'žderem' oko toga - jednostavno ne želim".

Naglasio je da nikome ne želi takvu situaciju. 

Govoreći o tome je li u kontaktu s Ministarstvom hrvatskih branitelja, odnosno ministrom Tomom Medvedom, rekao je da je bio u Ministarstvu, da su oni sve vidjeli te da znaju za cijeli slučaj. "Imam pet ili šest pravomoćnih presuda, a imam još 10 ili 12 sudskih postupaka. Čekamo što će se izdogađati, ali - na žalost - ne mogu se nadati nikakvom pozitivnom ishodu zato što sam pravomoćno osuđen, a oni se vežu na to", pojasnio je.

Za svoju situaciju kaže da je to borba s vjetrenjačama. "Sada sve to ovisi o nečijoj dobroj volji...", rekao je.

Kazna ili zlostavljanje, odnosno mrcvarenje?

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović početkom srpnja bio je u Karlovcu gdje je sudjelovao na predstavljanju monografije Specijalne jedinice policije "GROM" Policijske uprave Karlovac u Domovinskom ratu 1991.-1995. Tamo je rekao da je za zločin propisana kazna, ali da postoji razlika između kazne i zlostavljanja, odnosno mrcvarenja. Situacija u kojoj se nalazi Hrastov, naveo je, traži koordiniranu i visoku političku akciju.

'Žena i ja u cijeloj toj priči smo godinama, nama je to postala svakodnevica. Ne možeš ništa protiv toga'

"Ako si kriv - kažnjen si. Kazna ima svoju granicu i ne smije se pretvoriti u zlostavljanje", naglasio je predsjednik. Mišo Hrastov, kaže nam, ostao je zatečen tim riječima. "Nisam očekivao da će on to reći, ugodno me iznenadio. Svaka čast", govori naš sugovornik. 

Potom nastavlja svoju priču. Kaže da mu i Ministarstvo hrvatskih branitelja pomaže, oni znaju sve. "Što to vrijedi kada ne postoji zakonska osnova da se to na neki način riješi. Nema smisla, nema se od kuda sve to naplatiti - da živim tri života ja to ne mogu platiti", rekao je.

Ljudi dobre volje, ističe, žele mu pomoći. U razgovoru spomenuli smo i brojne prijatelje, suborce. Među njima je i saborski zastupnik general Željko Sačić s kojim smo već pričali o toj temi. Sačić nam je rekao da je Hrastov bio u nužnoj obrani. "Njemu hrvatski narod treba zahvaliti, a ne trajno ga kazniti. Ne znam odakle njemu snaga, da je on nakon svega psihički normalan", rekao nam je.

"Poznajem ga osobno, ratovali smo zajedno. A čujte, s pravom se ljuti. Svi naši dečki ljuti su i razočarani...".

Na pitanje tko je njega osobno najviše razočarao, odgovorio je: "Tko me osobno razočarao? Pa bolje da vam ne kažem...". 

U rat, govori, nije išao da bi dobio kolajne ili priznanja. "Ništa od toga meni ne treba. Ono što sam mislio prvog dana, mislim i dan danas. Ne želim nikakve kolajne, nikakve spomenike. Stvarno mi ništa ne treba, baš ništa... Ima previše problematike u ovoj državi, a mislim da im ja nisam toliko bitan... Ovih 11-12 milijuna na moj račun...", rekao je bez da je dovršio rečenicu.

Govoreći o svom slučaju, kaže da je tu samo stvar dobre volje, odnosno želi li netko izaći u susret te želi li mu pomoći.

Pripadnika Specijalne policije upitali smo je li ga itko od obitelji agresora kontaktirao. Nikada nitko, odgovara, dodajući da je nekolicina preživjelih dolazila na suđenja. "Nikada nitko od njih nije rekao da sam ja pucao direktno. Jedan je čak decidirano rekao da me tamo nije ni vidio. Čitavo vrijeme mene goni hrvatsko pravosuđe. Oni su tužili RH, radio sam u Ministarstvu unutarnjih poslova, te su njima isplatili odštete. Posljednja je iznosila 2,4 milijuna kuna. Nikada me nisu stegovno i disciplinski gonili, a osuđen sam za najgori oblik kaznenog djela", pojašnjava.

'Temelj Republike Hrvatske Domovinski rat i hrvatski branitelji'

"Mogu reći samo jednu stvar - temelj ove naše Republike Hrvatske su Domovinski rat i branitelji Hrvatske. To trebaju svi znati, a ne da po tim jadnim dečkima pljuju, da iz prozivaju zbog novca, da ih se proziva zbog par kukolja u žitu. Nisu svi dečki isti... Nije u redu da se tako ponaša", zaključio je heroj Domovinskog rata Mišo Hrastov u razgovoru za portal Direktno.

Ured predsjednika

Portal Direktno kontaktirao je i Ured predsjednika. Upitali smo ih kako komentiraju situaciju Miše Hrastova te hoće li mu predsjednik ikako pomoći. Također, upitali smo ih i je li predsjednik nakon istupa u Karlovcu dodatno kontaktirao i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

U nastavku prenosimo odgovor iz Ureda predsjednika kojeg potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

"O problemu koji spominjete, predsjednik Milanović je javno govorio u Karlovcu - na predstavljanju monografije 'SJP Grom' – te je tom prilikom iznio svoj stav i moguća rješenja, a kazao je kako je o istom problemu prethodno razgovarao i s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom", stoji u odgovoru.

Kontaktirali smo i Ministarstvo hrvatskih branitelja čiji odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili te ćemo ga objaviti naknadno.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Lorena Šipek/Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.