Eksperiment nije uspio: Austrija ide u opći lockdown, uvodi se obavezno cijepljenje!

19.11.2021. 11:47:00

Od ponedjeljka se na razini cijele Austrije uvodi opća karantena. Najavljeno je i obvezno cijepljenje građana. Guverneri devet austrijskih provincija u petak su se sastali s kancelarom Alexanderom Schallenbergom i ministrom zdravlja Wolfgangom Muecksteinom.

Vlada će naložiti cijepljenje cjelokupnog stanovništva od 1. veljače sljedeće godine. 

Kancelar Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare rekao je da će potpuna blokada nacije početi u ponedjeljak i trajati prvo 10 dana.

Naveo je da bi se karantena mogla produžiti ako brojke ne počnu padati, no navodi da zatvaranje neće biti dulje od 20 dana. Mjere se odnose na cjelokupno austrijsko stanovništvo.

Vlada je već uvela djelomično zatvaranje necijepljenih u nastojanju da smanji stopu hospitalizacije usred porasta slučajeva COVID-19.

Schallenberg je također najavio da će cijepljenje biti obvezno od 1. veljače.

"Nismo uspjeli uvjeriti dovoljno ljudi da se cijepe. Predugo smo ja i drugi pretpostavljali da možete uvjeriti ljude da se cijepe", dodao je, obrazlažući ovu odluku i naveo kako mu je žao što se šire brojne dezinformacije u javnosti o cijepljenju. 

Cijepljeno 66 posto građana

Oko 66 posto austrijske populacije je cijepljeno, što je jedna od najnižih razina među zapadnim državama, a Austrija predvodi po broju zaraženih na kontinentu.

Dvije najteže pogođene provincije, Salzburg i Gornja Austrija, već su ranije najavile da će od ponedjeljka uvesti lockdown, a da to učini na razini cijele države pozvale su i vlast u Beču. Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka.

Nekoliko novina, uključujući Kleine Zeitung i Kronen Zeitung, prenose kako su dužnosnici preko noći dogovorili opću karantenu, koja će prvotno trajati deset dana.

Čelnik Salzburga Wilfried Hauslauer dan ranije je rekao kako bi se lockdown u toj provinciji trebao ukinuti oko Božića.

"Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića", rekao je Haslauer pa pozvao stanovnike na cijepljenje.

"Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje", kazao je Haslauer.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: Hina/M.V./Foto: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.