Ekvador još razmišlja o azilu za Edwarda Snowdena

24.06.2013. 10:29:42

Ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino koji je u posjetu Vijetnamu, rekao je da Ekvador još nije donio odluku o zahtjevu za političkim azilom bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena. 'Mogu potvrditi da smo primili zahtjev za azil gospodina Snowdena', rekao je Patino novinarima u Hanoju. 'O tome ćemo donijeti odluku, a sada razmatramo slučaj s puno odgovornosti', dodao je on na konferenciji za novinare. Snowden je iz Hong Konga doputovao u Moskvu. Vjeruje se kako se nalazi u tranzitnom dijelu moskovske zračne luke Šeremetjevo. Ekvador je već 16. kolovoza 2012. dao politički azil utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu, koji je otkrio brojne diplomatske poruke. WikiLeaks je u priopćenju objavio da je Snowden na putu prema Ekvadoru. Snowden, čije su izručenje od Hong Konga uzalud tražile SAD, nestao je po dolasku u Moskvu. On nije bio među putnicima koji su prošli kontrolu putovnica na terminalu F zračne luke Moskva Šeremetjevo. Novinari AFP-a vidjeli su diplomatsko vozilo sa zastavom Ekvadora ispred terminala. Državna televizija Rusija 24 ocijenila je da je Snowden odvezen da prenoći u veleposlanstvo neke južnoameričke zemlje u Moskvi. Neslužbeno se doznaje da su Sjedinjene Države poništile Snowdenovu putovnicu. Reuters navodi da bi Snowden na putu prema Ekvadoru mogao sletjeti i na Kubu i kaže da je on rezervirao kartu za let do Havane u ponedjeljak prijepodne. >> Edward Snowden sletio u Moskvu i zatražio azil u Ekvadoru Bijela kuća izrazila je nezadovoljstvo odlukom Kine i Hong Konga da puste Snowdena. Amerikanci kažu da vlasti Hong Konga nisu tijekom izravnih razgovora u petak dale nikakve primjedbe na zahtjev za uhićenje. 'U tom je svjetlu odluka (o puštanju Snowdena) posebno zabrinjavajuća', rekao je predstavnik Bijele kuće. Vlada Hong Konga objavila je da obavijestila SAD o njegovu odlasku, dodajući da ne postoji pravna osnova da bi ga u tome spriječila. SAD je rekao da od ruskih vlasti očekuje da izruči Snowdena. 'Očekujemo od ruske vlade da ispita sve mogućnosti za izručenje Snowdena američkom pravosuđu pred kojim bi trebao odgovarati za optužbe', rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden. Washington je apelirao i na zemlje 'zapadne polutke' da ne dopuste Snowdenu prelazak preko njihovog teritorija bilo kamo osim u Sjedinjene Države. 'SAD savjetuje tim vladama da je Snowden tražena osoba i kao takvom mu ne bi trebalo biti dopušteno bilo kakvo međunarodno putovanje osim onog koje je nužno da se vrati u Sjedinjene Države', stoji u pisanoj izjavi dužnosnika State Departmenta u kojoj se ne precizira na koje se točno zemlje misli. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.