ENVERU SMANJENA KAZNA ZA POKOLJ U UZDOLU! Zapovjedniku Armije BiH četiri godine manje…

07.06.2021. 10:56:00

Viši sud BiH u osudio je zapovjednika Prozorskog bataljuna Armije BiH Envera Buzu na osam godina zatvora, nakon što je ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na 12 godina. Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su starija životna dob i loše zdravstveno stanje osuđenog, a riječ je o jednom od najgnjusnijih ratnih zločina koji su nad Hrvatima počinjeni u Uzdolu

Masakr civila Armija BiH počinila je 14. rujna 1993. godine kada je na svirep način ubijen 41 hrvatski stanovnik ramskog sela Uzdol. Žrtve su uglavnom ubijane metkom u zatiljak, a neke su izbodeni noževima, dok su gotovo sva tijela nakon ubijanja – masakrirana. Nakon toga, kuće su spaljene, a nije pošteđena ni crkva kao ni županijski ured.

Udruge: “Stidi se, državo BiH”

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Prozor-Rama šokirana je odlukom: 

“Ovu presudu smatramo sramnom i ponižavajućom za ratni zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad nemoćnim civilima, djeci, ženama, starcima i vojnicima HVO-a. Zar je moguće da život ubijenog djeteta, starca od 90 godina, nepokretne osobe i ostalih nevino poginulih civila, za pravosuđe BiH vrijedi tri mjeseca zatvora? Stidi se državo BiH”, kaže se u priopćenju udruge.

Najmlađa žrtva pokolja 14. rujna 1993. bio je Stjepan Zelić (10) koji je ubijen na kućnome pragu sa sestrom Marijom Zelić (13) i majkom Ružom. U tome ratnom zločinu ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12)

Pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu nitko nije odgovarao za taj zločin. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.