Epidemiolog Kolarić otkrio koje bi mjere mogli popustiti od 1. lipnja

24.05.2021. 09:19:00

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić gostovao je u RTL-u Danas. Izrazio je nadu i vjerovanje da će tzv. Covid putovnice biti spremne do 1. srpnja, a prethodno treba riješiti tehničke detalje poput unosa i razmjene podataka među državama članicama EU-a. 

Najzahtjevnije će, napomenuo je Kolarić, biti povezati podatke u vezi testiranja na koronavirus jer su to podaci koji su najsvježiji i vrijede 48 sati, dok će nešto jednostavnije biti s podacima o cijepljenju i preboljenju, koji vrijede šest mjeseci. 

Upitan hoćemo li možda u budućnosti s Covid putovnicama u restoran, u kazalište, na koncert, odgovorio je kako je moguće da ćemo na masovna okupljanja tipa koncerata i stadiona, a možda i neka druga, pogotovo najesen, ići s tom iskaznicom. ‘To je, u stvari, iskaznica da smo imuni i da se ne možemo trenutno zaraziti’, istaknuo je Kolarić.

Kaže da zasad nitko ne može tražiti od građana Covid putovnicu za, primjerice, ulazak u restoran. Covid putovnica prvo će se tražiti na graničnim prijelazima, a kasnije će se dodatno regulirati. Te odluke će donijeti Stožer i Vlada.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ij/Foto: snimka zaslona

Autor: