EU Amerikancima: Ovo je kao hladni rat!

01.07.2013. 20:32:48

Među ciljevima nalaze se misija EU u Washingtonu, veleposlanstva Francuske, Italije i Grčke, ali i niz SAD-u prijateljskih i savezničkih zemalja poput veleposlanstava Japana, Meksika, Južne Koreje, Indije i Turske.

Novi povjerljivi dokumenti koje je Edward Snowden dostavio Guardianu šokirali su Europu. Pokazalo se, naime, da američke obavještajne službe, ponajprije NSA, ali vrlo vjerojatno i FBI te CIA, nisu samo presretali telefonske razgovore i internetski promet iz gotovo svih zemalja svijeta, već su i vrlo konkretno, skrivenim prislušnim uređajima špijunirale veleposlanstvo i misije EU te veleposlanstva nekoliko europskih zemalja na američkom tlu. Tako jedan od novoobjavljenih dokumenata nabraja 38 diplomatskih misija na području SAD-a opisujući ih kao ''ciljeve'', opisujući pri tome vrlo sofisticirane metode prisluškivanja. Među ciljevima nalaze se misija EU u Washingtonu, veleposlanstva Francuske, Italije i Grčke, ali i niz SAD-u prijateljskih i savezničkih zemalja poput veleposlanstava Japana, Meksika, Južne Koreje, Indije i Turske. U ovome slučaju Nijemci mogu biti relativno zadovoljni jer njihova veleposlanstva u Washingtonu na ovom popisu datiranom iz rujna 2010. nema, baš kao ni veleposlanstva Velike Britanije.

Ozvučene prostorije

Sudeći po načinu prisluškivanja, na najžešćem udaru bila je, i vjerojatno je još uvijek, misija EU u Washingtonu. U tamošnjem je kriptofaksu, uređaju za šifrirano slanje poruka, potajno ugrađen Drompire, uređaj koji kopiju dokumenta koji prolazi kroz kriptofaks dostavlja u sjedište obavještajne službe. Naravno, u nešifriranom obliku. Ni ostala veleposlanstva i diplomatske misije nisu nešto posebno obzirnije nadzirane. U njima, doduše, nije bilo Drompirea u kriptofaks uređajima, ali su i ove prostorije vrlo revno ozvučene, piše Večernji list. ''Zahtijevamo objašnjenje američke vlade za njihovo ponašanje. Ovo izgleda kao da smo u jeku hladnog rata i potpuno je neprihvatljivo'', ustvrdila je njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.