Europska unija traži osnivanje 'Nove Jugoslavije'?

28.10.2013. 16:30:34

1_51fa357f5d01f

- Ima logike da je ta ideja potekla iz EU, da je možda neko sa strane pretpostavio da Crna Gora koja nema otvorenih pitanja ni sa jednom od ovih zemalja bude odličan biti inicijator. Nije bitno tko je predložio, bitno je tko će realizirati, poručio je zastupnik crnogorskog parlamenta.

U Crnoj Gori se vodi rasprava o ideji koju je iznio ministar Igor Lukšić o formiranju balkanskog G6 saveza. Tamošnji političari smatraju da se iza tog prijedloga krije Bruxelles, ali ga svejedno svi podržavaju.

Formiranje takozvane "balkanske šestorke" nije obnavljanje Jugoslavije, ali je svakako dobra ideja koju što prije treba uvrstiti na dnevni red Skupštine kako bi se što prije i realizirala, ocijenili su predstavnici oporbenih stranaka u Crnoj Gori, a prenose crnogorske Vijesti, piše medio.rs.

Ideja o povezivanju zemalja zapadnog Balkana zaintrigirala je i Socijalističku narodnu partiju ( SNP ) čiji je predstavnik u parlamentu postavio pitanje da li je formiranje G6 izvediv oblik suradnje ili samo propaganda .

- Ima logike da je ta ideja potekla iz EU, da je možda netko sa strane pretpostavio da Crna Gora koja nema otvorenih pitanja ni sa jednom od ovih zemalja bude odličan biti inicijator. Nije bitno tko je predložio, bitno je tko će realizirati, kaže Lalošević za "Vijesti nedjeljom".

Zastupnik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović smatra da Crna Gora, kao najmanja zemlja u regiji, nije sposobna samostalno iznese velike infrastukturne projekte, i da bi zajednički s drugim državama bolje aplicirala u ovakvim situacijama. U pitanju su tri područja: prometna infrastruktura, energetika i zaštita okoliša . Prednosti ovakve suradnje mogu biti i političke prirode, ali G6 nastaje ili će nastati iz potrebe za ekonomskim oporavkom regije i povećanja njegove konkurentnosti u svim područjima političkog života Europe - rekao je Abazović, predstavnik Pozitivne Crne Gore.

Zastupnici iz Demokratskog fronta smatraju da je ideja G6 može relativno brzo ostvariti jer ima podršku EU, što je i iskazano u posljednjem Izvješću o napretku Crne Gore. - Ova ideja je lako ostvarljiva jer ima potporu Bruxellesa, a svaka od zemalja koje čine G6 je članstvo u EU predstavila kao svoj ​​vrhunski cilj. Ovu inicijativu treba odmah uvesti u saborsku proceduru, smatra jedan zastupnik.

Neki zastupnici već su iznijeli primjer da bi G6 mogla funkcionirati kao nordijski model, odnosno Nordijski savjet. Najvažnija područja kojom bi se takva zajednica bavila je socioekonomski razvoja , suradnja u području energetike i infrastrukture, a naglasak bi bio na ljudskim resursima. Kako poručuju, takva suradnja bi posebno koristila studentima i osobama koje se žele liječiti u inozemstvu.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.