EUROPSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA: Poziv političkim strankama da se pridržavaju kvote žena na stranačkim listama

02.08.2016. 19:09:07

EUROPSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA HRVATSKA SUGERIRA POLITIČKIM STRANKAMA DA SE PRIDRŽAVAJU KVOTE ŽENA NA STRANAČKIM LISTAMA A POZITIVAN PRIMJER JE VESNA BALENOVIĆ EUROPSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA u potpunosti podržava sve udruge civilnog društva kao I pojedince koji se bore za opće dobro,borbu protiv kriminala I korupcije,protiv nepotizma,protiv političkog uhljebljavanja u državne institucije,javna poduzeća u borbi brotiv samovolje tzv.lokalnih šerifa I njihovih potrčkala I pomagaća,te očekuje od političkih stranaka I njihovih šefova da se pridržavaju kvote u pozicioniranju žena na stranačkim listama. Moramo naglasiti zadovoljstvo pozicioniranjem poznate zviždaćice I aktivistice za ljudska prava gospođe Vesne Balenović na visoku poziciju HSP AS.Također bi nam bilo drago da se I druge političke stranke povode slićnim pozitivnim primjerom,kao što bi nam bilo drago da,recimo na visokopozicioniranim mjestima kroz razne slićne ili druge opcije vidimo I druge aktivistice ljepšeg spola poput gospođa;Đule Rušinović Sunare,aktivistice Riječkog pokreta otpora,gospođe Marije Šole,Nade Landeke,Željke Markić,Marijane Petir,I mnogih drugih. Moramo izraziti zadovoljstvo angažiranjem Udruge Franak koja ulazi politički ring kao I mnoge druge,do jučer nevladine organizacije kojima je u opisu ciljeva I svrha djelovanja borba za opće dobro po čemu do danas aktuelne političke stranke nisu baš bile prepoznatljive,već naprotiv. Pod hitno je potrebno donijeti Zakon o zviždačima a zviždači ne trebaju zaštitu tražiti povlačeći političare za rukav, već pozivajući se na Zakon o zaštiti zviždača. Sabor je mjesto gdje se donose zakoni i zato smatramo da je se jedino s te pozicije moguće najučinkovitije boriti za prava zviždača i građana I stoga podržavamo I sugeriramo što veći broj žena visokopozicioniranim na listama a poglavito poznatih aktivistica poput Vesne Balenović I drugih. Također tražimo od Izbornog državnog povjerenstva I drugih mjerodavnih institucija das a visokim novčanim kaznama kazne one stranke koje se toga ne budu pridržavale pa čak da primjene I poništavanje izbornih lista ukoliko ne budu imale određen postotak žena na listama Iako stranke imaju problema s popunjavanjem kvota žena na listama,mi se ipak nadamo da je svijest onih koji liste budu sastavljali ipak na razini modernog vremena a ne iz nekoga totalitarnog u kojem je Hrvatska 100tinama godina bila I da je takav mentalni sklop razmišljanja iza nas. PREDSJEDNIK ECZLJP HR: Drago Mir Čelebić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.