Europski sud za ljudska prava odbacio tužbu Josipa Šimunića zbog uzvika ‘Za dom spremni’

29.01.2019. 17:13:11

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu proglasio se nenadležnim raspravljati o tužbi koju je protiv Hrvatske podnio bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić nakon kazne od 25 tisuća kuna jer je 19. studenog 2013., nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, na što mu je publika uzvraćala ‘Spremni’. Istu tužbu je odbacio.
“Šimunić je kažnjen na osnovu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, te rasizma i diskriminacije na stadionima”, tvrdi sud. Opravdavaju presudu protiv Šimunića jer je uzviknuo pozdrav korišten u totalitarnom režimu. “Poznati je nogometaš i idol navijačima, tako da je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na publiku i suzdržati se”, ističu. Sud je naveo i da se Šimunić u postupcima u Hrvatskoj nikada nije žalio na činjenicu da izvikivanje pozdrava ‘Za dom spremni’ nije kriminalizirano po hrvatskim zakonima, te mu je time uskraćena mogućnost da se na tom sudu žali na tu činjenicu. Podsjetimo, Ustavni sud (bez Ingrid Antičević-Marinović) odbio je ustavnu tužbu Josipa Šimunića protiv odluke Visokog prekršajnog suda kojom je Šimunić kažnjen. Odluka je donesena uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića. Šimunić je u žalbi naveo da je diskriminiran jer su u navodno sličnim slučajevima u Zagrebu i Kninu, oni koji su vikali ZDS oslobođeni. Jedini sudac koji se s tim nije složio je Miroslav Šumanović, jer kako ističe “nema univerzalnog odgovora o prirodi korištenja tog pozdrava.” Žalba je odbijena uz obrazloženje da je u slučajevima u Kninu i Zagrebu, na koje se referirao Šimunić, riječ o prvostupanjskim, dakle nepravomoćnim odlukama, pa ih se ne može smatrati dijelom sudske prakse. Navedeni slučajevi nisu usporedivi, objašnjava Ustavni sud, jer je u Kninu okrivljenik oslobođen zbog pogrešne pravne kvalifikacije, a u Zagrebu nije ostvaren bitan dio prekršaja – naročito drsko i nepristojno ponašanje koje je narušilo mir posjetitelja koncerta. Šimunić je osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti, jer je kako je obrazloženo u sudskoj presudi, “riječ o pozdravu korištenom u NDH, koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.