Eurozastupnici gotovo jednoglasno podržali pomoć Hrvatskoj zbog potresa

15.12.2021. 09:00:00

Eurozastupnici odobrili su u utorak na plenarnoj sjednici pružanje pomoći Hrvatskoj od 320 milijuna eura za sanaciju štete prouzrokovane nizom potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku krajem prošle i početkom ove godine. 

Izvješće o prijedlogu Europskog parlamenta (EP) i Vijeća o mobilizaciji Fonda solidarnosti EU-a (EUSF) o pružanju pomoći Hrvatskoj u sanaciji šteta od potresa koji su pogodili središnju Hrvatsku krajem prošle godine, zastupnici su podržali gotovo jednoglasno sa 689 glasova za, a samo je šestero zastupnika iz desnih klubova Europskih konzervativaca i reformista i Identitet i demokracija bilo protiv. 

Na temelju prijedloga odluke Hrvatskoj bi se pružila financijska omotnica u iznosu od 320 milijuna eura, uključujući predujam od 41,3 milijuna eura koji je već isplaćen.

Procjenjuje se da su ti potresi pogodili 1,55 milijuna ljudi, više od trećine hrvatskog stanovništva

Hrvatske vlasti procijenile su ukupnu izravnu štetu prouzročenu potresima na 5, 5 milijardi eura odnosno 10,21 % hrvatskog BND-a. Smatra se “prirodnom katastrofom velikih razmjera” u skladu s Uredbom o FSEU-u jer premašuje prag od 0,6 % BND-a predmetne zemlje u 2021.

Hrvatska je podnijela svoj zahtjev za pomoć 18. ožujka 2021. unutar roka od 12 tjedana od nastanka prve štete te je zatražila predujam u iznosu od 41,3 milijuna eura koji je isplaćen nakon usvajanja provedbene odluke Komisije u lipnju.

Za posljedice zagrebačkog potresa iz ožujka 2020. Hrvatskoj je isplaćeno 684 milijuna eura

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: IJ/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.