Evo koliko će osiguravatelji ukupno isplatiti za štete od potresa u Zagrebu

19.09.2020. 09:04:00

Domaći osiguravatelji isplatili su dosad 6255 odštetnih zahtjeva po policama za osiguranje od potresa u ukupnom iznosu od 194 milijuna kuna, objavili su čelnici Hrvatskog ureda za osiguranje.

– Iako još uvijek primamo zahtjeve za procjene šteta od potresa a dio zahtjeva još je u obradi, dosad isplaćeni iznos šteta, gledajući ukupni iznos štete od potresa u Zagrebu i okolici koji iznosi frapantnih 86 milijardi kuna, jasno ukazuje na zaključak da smo kao društvo značajno neosigurani ili podosigurani – ocijenio je član Uprave Croatia osiguranja Vančo Balen.

Navevši kako je prosječna premija osiguranja od potresa oko 800 kuna, Balen je iznio podatak kako je prosječna isplaćena šteta ove godine bila više od 30 tisuća kuna, zaključivši kako su odštete višestruko veće od godišnjih prosječnih premija, prenosi novac.jutarnji.hr.

U Hrvatskom uredu za osiguranje procjenjuju da će osiguravatelji ukupno isplatiti odšteta u vezi s potresom u Zagrebu i okolici u iznosu od 400 milijuna do 500 milijuna kuna. Napominju kako svjetska iskustva govore da je krajnji rok za isplatu šteta od potresa dvije godine.

Civilizacijski odgovor

Balen je upozorio kako potres u Zagrebu iz ožujka ove godine nije usamljena elementarna nepogoda, da su poplave i oluje učestale, zaključivši kako je ‘osiguranje civilizacijski odgovor na situacije kao što su prirodne katastrofe’.

– Ako znamo da je prethodni potres jačine zabilježene u Zagrebu u ožujku ove godine, bio prije 140 godina, možemo reći da smo mirni idućih 140 godina. No, je li baš tako? Podsjetio bih ovdje na izjavu profesorice Snježane Markušić kako upravo činjenica da smo u ožujku imali potres magnitude 6,3, upućuje na povećanu mogućnost novog potresa, možda i jače magnitude – upozorio je član Uprave Allianz osiguranja i predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje Slaven Dobrić.

U godinama koje su prethodile ovogodišnjem potresu, ukupna premija domaćih osiguravatelja u osiguranju od potresa bila je, prema podacima Ureda, oko 80 milijuna kuna. Očekivanja osiguravatelja su da će ove godine spomenuta premija dosegnuti 110 milijuna kuna.

– Već na dan potresa imali smo višestruko više on-line sklopljenih polica osiguranja od potresa nego inače, što govori o rastu svijesti građana o važnosti te police. Ali podizanje te svijesti moramo dodatno ubrzati kroz jačanje financijske pismenosti i druge oblike – komentirao je Vančo Balen.

Predsjednica Uprave Euroherc osiguranja Ivana Bratanić ukazala je na usporedbu prosječne premije osiguranja po stanovniku u Europskoj uniji od 2170 eura s istovrsnim hrvatskim pokazateljem od svega 347 eura.

Povećanje razine svijesti

– Ako povećamo razinu svijesti o nužnosti ulaganja u osiguranje, smanjit ćemo i financijski teret države u sanaciji šteta – upozorila je Ivana Bratanić.

Kao dodatnu polugu učinkovitije zaštite imovine od potresu, osiguravatelji predlažu ugovaranje polica osiguranja za zajedničke prostore u stambenim zgradama koje, navode, u pravilu nisu bile ugovarane u zgradama u središtu Zagreba.

– Otvara se pitanje je li pričuva koju stanari plaćaju za održavanje zajedničkih prostora, a unutar nje i polica osiguranja za zajedničke prostore, adekvatna. Smatramo da je nužno povećanje pričuve zbog primjerene osiguranine, što je potrebno zakonski definirati – kazao je Slaven Dobrić.Osiguravatelji su pozdravili nedavno doneseni Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom Zagreba i okolice jer će, kako je istaknuo Slaven Dobrić, građani koji su imali odgovarajuće osigurateljno pokriće imati smanjen financijski teret prilikom obnove.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.