Evo koliko je na što potrošio Mesićev Ured; opet više nego je smio

12.11.2016. 09:09:59

NALAZ REVIZIJE Revizija je utvrdila da je temeljem ugovora o djelu Mesićev Ured lani isplatio gotovo 75 tisuća kuna naknade što čini 30 posto (29,5) sredstava planiranih za plaće u toj godini, a zakon propisuje... Ured bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića lani je ponovio nepravilnost na koju je već upozoren u reviziji za 2012., budući da je za ugovor o djelu isplatio višestruko veću svotu od zakonom dozvoljene, utvrdila je Državna revizija u svom izvješću poslanom Hrvatskom saboru.

Revizija je utvrdila da je temeljem ugovora o djelu Mesićev Ured lani isplatio gotovo 75 tisuća kuna naknade što čini 30 posto (29,5) sredstava planiranih za plaće u toj godini, a zakon propisuje da ne smije činiti više od dva posto.

Ured se u rujnu očitovao Reviziji da ima samo jednu zaposlenicu, iako bi i po propisima i sistematizaciji, mogao imati dvoje i da je, s obzirom da je trebao pripremiti vanjsko-političke aktivnosti bivšeg predsjednika, morao pribjeći ugovoru o djelu, jer postojeća zaposlenica to nije stizala, a nova se nije mogla zaposliti. "S obzirom da izdaci za pružene usluge prelaze dva posto (...), ističe se da se radi o specifičnim, visoko složenim poslovima za čije usluge su na temelju ugovora o djelu osigurana financijska sredstava", naveo je Mesićev Ured u očitovanju. Državni ured za reviziju utvrdio je da je Mesićev Ured lani iz državnoga proračuna uprihodovao 775 tisuća kuna, a potrošio 780 tisuća kuna. Materijalni rashodi iznosili su mu 520 tisuća kuna, dok je za zaposlene potrošeno 242 tisuće kuna. Rashodi za usluge (gotovo 300 tisuća kuna) te naknade troškova zaposlenima (95 tisuća kuna), najveće su stavke kod materijalnih rashoda. Na intelektualne i osobne usluge Ured je potrošio 121 tisuću kuna, konkretno za izradu analize i procjene vanjskopolitičkih zbivanja, prijevode, uređivanja fundusa fotografija, uređivanja vrta i okoliša. Na telefon i internet potrošio je 88 tisuća kuna. Na ime dnevnica za službena putovanja u inozemstvo, isplaćeno je 62 tisuće kuna. Revizija je konstatirala i da su rashodi za nefinancijsku imovinu u odnosu na 2014. bili veći za 13.500 kuna ili 324 posto, jer je nabavljena oprema za videonadzor. Bivši predsjednik države, napominje Revizija, pored troška svog Ureda ima i drugih troškova reguliranih posebnim propisima, a odnose se na troškove osobnog vozača, službenog vozila te fizičke zaštite. Ti su rashodi iskazani u okviru rashoda državnih tijela koja obavljaju spomenute usluge, napominje Revizija. Revizija je poslovanju Mesićeva Ureda dala bezuvjetno mišljenje, jer nije utvrdila nepravilnosti i propuste vezane uz usklađenost poslovanja sa zakonima i drugim propisima koje bi utjecale na izražavanje drukčijeg mišljenja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.