Evo što je rekla Marijana Petir o odluci Suda BiH o slučaju uhićenih hrvatskih branitelja

30.11.2016. 21:47:38

EUROPARLAMENTARKA ZA BRANITELJE Marijana Petir upozorila je na uhićenja u Orašju i istaknula kakav dojam ostavlja činjenica da su, iako su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, optužnice podignute samo protiv Hrvata. „Izražavam nadu da će u budućnosti pravosudni sustav Bosne i Hercegovine biti oslobođen svih političkih pritisaka i da će u svojem radu biti vođeni pravilima struke i najvišim standardima“, rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu pozdravivši odluku Suda Bosne i Hercegovine koji je danas odbio zahtjev Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za produljenjem pritvora hrvatskih branitelja koji su uhićeni prije mjesec dana. Tijekom razmjene mišljenja s članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na sjednici Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta održanoj 8. studenog, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir upozorila je na uhićenja u Orašju i istaknula kakav dojam ostavlja činjenica da su, iako su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, optužnice podignute samo protiv Hrvata. O ovome problemu Petir je izvijestila i Europsku komisiju pismom koje je uputila povjereniku Hahnu u kojem je skrenula pažnju na percipirani politički karakter uhićenja hrvatskih branitelja u Orašju i izrazila nadu da je ovo izolirani slučaj koji se neće pretvoriti u praksu tretiranja Hrvata u Bosni i Hercegovini koji su već ionako diskriminirani na svim razinama. „BiH treba ostati na euroatlantskom putu, za što je osnovni preduvjet poštivanje europskih vrijednosti, demokracije, vladavine prava, neovisnog pravosuđa i ljudskih prava. Zato još jednom izražavam nadu da će BiH aktivno krenuti u proces depolitizacije pravosuđa, uključujući i slučajeve procesuiranja ratnih zločina te time demonstrirati posvećenost svom europskom putu, ali i osigurati osnovne preduvjete za razvoj države na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine“, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.