Evo što su nam odgovorili iz Vlade o tajnom sastanku Plenkovića s glavnim urednicima nekih medija

03.04.2020. 09:50:00

Kako je Narod.hr već pisao, prije dva tjedna predsjednik Vlade Andrej Plenković organizirao je sastanak s glavnim urednicima hrvatskih tzv. mainstream medija na kojemu se razgovaralo o tome kako će mediji pratiti „rat protiv koronavirusa”, ali se diskretno provukla i poruka da će Vlada pomoći pojedinim ugroženim izdavačima. Plenković je na sastanak doveo cijeli svoj uži kabinet, ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, a prisustvovao je i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Narod.hr poslao je službeni upit i zatražio odgovore vezano uz tajni sastanak. Zatražili smo zapisnik sa sastanka, odgovore na pitanja tko je sve prisustvovao, kojim bi točno izdavačima Vlada trebala pomoći i zašto ostali mediji nisu obaviješteni o njegovom održavanju. Također smo zatražili odgovor i od guvernera Hrvatske narodne banke i upitali koja je njegova uloga na spomenutom sastanku.

Odgovor do zaključenja ovog članka dobili smo od Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Iz Vlade tvrde: Mjere za potporu medijskom sektoru nisu bile tema 

Iz Vlade su za Narod.hr istaknuli da je Plenković organizirao sastanak, ali kako mjere za potporu medijskom sektoru nisu bile tema.

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković organizirao je u utorak, 17. ožujka, sastanak s glavnim urednicima televizijskih kuća, tiskanih medija i radijskih nakladnika u Hrvatskoj na temu aktivnosti koje se poduzimaju oko suzbijanja epidemije koronavirusa, kao i glede zajedničke odgovornosti u borbi protiv lažnih vijesti te pravodobnog i točnog informiranja javnosti o svim okolnostima epidemije.

Mjere za potporu medijskom sektoru nisu bile tema sastanka. Što se tiče mjera namijenjenih potpori medijskom sektoru, uz prvi paket gospodarskih mjera Vlade RH vrijedan preko 30 milijardi kuna te novi travanjski paket mjera koji je usvojen na sjednici Vlade 2.travnja, upućujemo Vas i na priopćenje Ministarstva kulture od 19. ožujka.”, stoji u njihovom odgovoru u kojem nisu otkrili više o temama, niti o prisutnim sudionicima, iako smo ih zatražili navedene informacije.

Sastanak inicirao Plenković

Podsjetimo, tajni sastanak Vlade i glavnih urednika medija održan je 17. ožujka, a organizirao ga je osobno predsjednik vlade Andrej Plenković. Premijer je na sastanak doveo cijeli svoj uži kabinet, a sastanku je prisustvovao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, navodi Teleskop.hr.

Plenković je na sastanku zajedno sa svojim ministrima, glavnim urednicima medija navodno davao naputke kako izvješćivati u vrijeme krize te promovirao rad Vlade i zatražio podršku mjerama koje se provode.

Ministar financija Zdravko Marić urednicima je naglašavao da ne smije biti panike među građanima kako ne bi stvorili pritisak na banke, dok je ministrica Obuljen Koržinek najavila moguću pomoć države medijima koji bi se našli u poteškoćama uslijed pandemije koronavirusa i smanjenog prihoda od oglašivača.

Premijer je zamolio urednike da pomognu da se ne stvara panika oko koronavirusa i da se u edukativnom smislu djeluje na ljude da ostanu doma i da slušaju upute Kriznog stožera. Izvor Teleskopa tvrdi da je na tom sastanku bio i guverner Vujčić jer se državni vrh bojao da će doći do stampeda na banke i masovnog podizanja gotovine.

No, osim pojedinih urednika, ni strukovne organizacije nisu pozvane na sastanak.

„To je bilo na početku kada su ljudi išli u dućane i masovno stvarali zalihe. Jednako tako su željeli spriječiti stampedo na banke”, ističe Teleskopov izvor koji je otkrio i da je na sastanku ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila medijima da će im država pomoći. Nije specificirala o čemu je točno riječ pa je to bio povod za razne spekulacije u medijskim krugovima.

Nitko ne spori da treba pomoći medijima, ali je neprihvatljivo da se o tome govori na tajnom sastanku za koji hrvatska javnost i velika većina manjih medija i izdavača uopće nije znala da je održan. Je li ova obećana pomoć bila mamac za medije da o “ratu protiv koronavirusa” pišu vrlo afirmativno i da na neki način stvaraju heroje od Andreja Plenkovića, Vilija Beroša, Davora Božinovića i Alemke Markotić. I doista, u posljednje vrijeme su se pojavili neki tekstovi i prilozi u ozbiljnim hrvatskim medijima koji više sliče na neuspjele PR pokušaje nego na ozbiljno novinarstvo.

S Teleskopa su razgovarali s nekoliko iskusnih novinara koji smatraju da je Vlada morala izvijestiti hrvatsku javnost o sastanku kako bi se izbjegli svi nesporazumi. Ovako se može s pravom posumnjati da vodeći hrvatski mediji pišu afirmativno o Vladi i Kriznom stožeru jer je to dio trgovine.

Treba također istaknuti da se neki glavni urednici vodećih hrvatskih medija ipak nisu odazvali pozivu premijera Plenkovića.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.