Evo što sve ulazak u EU donosi na polju zdravstva

28.06.2013. 11:42:33

Ulaskom u Europsku uniju (EU), u Hrvatskoj će biti dostupni svi lijekovi registrirani u EU, što je osobito značajno u slučajevima liječenja rijetkih bolesti.Od 1. srpnja bit će skraćen postupak dolaska lijekova na hrvatsko tržište jer će automatski biti registrirani svi lijekovi koje je registrirala Europska agencija za lijekove, doznaje se u Ministarstvu zdravlja. Hrvatski ljekarnici moći će od 1. srpnja izdavati lijekove propisane na recept stranog liječnika, a u ljekarnama država članica moći će se dobiti lijekovi koje su propisali liječnici u Hrvatskoj. Povećat će se i dostupnost medicinskih proizvoda jer za njihov uvoz više neće trebati registriracija u Hrvatskoj, već samo ocjena sukladnosti ovlaštenog laboratorija iz bilo koje od država članica.

Zdravstvene usluge za osiguranike HZZO-a u zemljama EU

U slučajevima nužne, neodgodive i hitne medicinske pomoći, hrvatski građani od 1. srpnja moći će koristiti zdravstvene usluge u javnim zdravstvenim ustanovama bilo koje države članice u kojoj se zateknu. To znači da će svaki osiguranik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji privremeno boravi u nekoj članici EU, ako se iznenada razboli, ozlijedi ili doživi nesreću, imati pravo u toj državi, na teret HZZO-a, koristiti zdravstvene usluge koje se ne mogu odgoditi do povratka u Hrvatsku. Ta će prava koristiti na temelju Europske kartice zdravstvenog osiguranja koju će, na zahtjev, HZZO besplatno izdavati osiguranim građanima i članovima njihovih obitelji, prijavljenima na obvezno osiguranje. Europska kartica ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koju građani – osiguranici koriste u Hrvatskoj. Osiguranici HZZO-a moći će u drugim državama članicama EU ostvariti pravo i na zdravstvenu zaštitu za koju će trebati prethodno odobrenje te za planiranu zdravstvenu zaštitu bez prethodnog odobrenja. HZZO će biti nacionalna kontaktna točka za pružanje svih relevantnih informacija o načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite u drugim državama članicama, kao i informacije o korištenju zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.

Veća razina sigurnosti na području presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka i medicinski pomognute oplodnje

Građani će uživati višu razinu sigurnosti i kvalitete zdravstvene usluge na području presađivanja organa i tkiva, proizvodnje krvnih pripravaka te medicinski pomognute oplodnje. Usklađivanje hrvatskog zakonodavstva s europskim posljedično će dovesti do smanjenja vjerojatnosti prijenosa zaraznih bolesti, djelovanja toksičnih tvari ili pogrešne dodjele krvi/tkiva, a veći broj prikupljenih tkiva rezultirat će smanjenjem listi čekanja. Hrvatska je iz pretpristupnih fondova povukla oko tri milijuna eura bespovratnih sredstava za unapređenje edukacije zdravstvenih djelatnika s područja presađivanja organa i tkiva i nabavu opreme za zdravstvene ustanove.

Ukidaju se uvozne dozvole za hranu, kemikalije i predmete opće uporabe

Promjene će doživjeti i hrvatsko tržište hrane, kemikalija i predmeta opće uporabe jer se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ukidaju uvozne dozvole za te proizvode. Međutim, zaštita potrošača bit će veća, jer će se pri ulasku tih proizvoda iz trećih zemalja na jedinstveno europsko tržište provoditi jača službena kontrola. Prednost za dobavljače bit će slobodan protok proizvoda koji je do sada bio pod dodatnom procjenom stručnih, znanstvenih i državnih tijela Republike Hrvatske. Vedrana Larva  
(Hina)
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.