Evo što učiniti ako ste kontakt osobe pozitivne na kućnom testu

14.01.2022. 09:38:00

Pitanja koja najviše more građane koji dolaze u kontakt s osobama zaraženima koronavirusom novinari  Nove TV postavili su epidemiolozima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Mnogima nije jasno što učiniti ako vam osoba s kojom ste bili u bliskom kontaktu javi da joj je kućni test pokazao da je pozitivna na COVID. Iz HZJZ-a objašnjavaju da se svaki kućni test mora potvrditi brzim antigenskim (BAT) ili PCR testom. 

”Ako ste bili u bliskom kontaktu u vrijeme kad je osoba zarazna, trebate se podvrgnuti samoizolaciji. To stoji u preporukama koje su objavljene na stranicama HZJZ-a”, kazao je šef HZJZ-ove epidemiološke službe Bernard Kaić. 

Pričekati BAT ili PCR nalaz

Epidemiolozi objašnjavaju da se na temelju rezultata kućnog testa kontaktima ne može odrediti samoizolacija, ”ali je dobro izolirati se i čekati BAT ili PCR nalaz’‘. Jednostavnije rečeno, trebali bi se ponašati savjesno i odgovorno i ostati doma. 

Na pitanje kako takvu situaciju objasniti poslodavcima dr. Kaić je rekao:”Kažete poslodavcu da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom. I da zbog toga morate u karantenu. Javite se svom liječniku. On vam može izdati potvrdu. Ili otvoriti bolovanje”.

Iz HZJZ-a ističu da je važno otvoriti bolovanje čim ste pozitivni na kućnom testu. ”A radi li se doista o COVID-u utvrdit će se naknadno. Prema mogućnosti, što nije neuobičajeno i kod drugih zaraznih bolesti. Jer, rijetko kada imate dokazanu etiologiju bolesti istog časa. Sve traži svoje vrijeme. Trajanje izolacije odredit će se na temelju datuma početka simptoma”, pojašnjavaju.

Dok se čekaju rezultati, liječnik osobu sa simptomima može proglasiti zaraženom

A kada je riječ o PCR testiranjima, na koje se sve dulje čeka, Kaić kaže da se do testiranja osobu može na temelju simptoma i epidemiološke anamneze, odnosno podataka o bliskom kontaktu s oboljelima, proglasiti oboljelom od COVID-a.

”Kao drugo i još važnije, izabrani liječnik može uraditi brzi antigenski test, koji se priznaje kao laboratorijska potvrda bolesti”, dodao je i kazao da, koliko on zna, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje rade na rješavanju problema s nedovoljno kapaciteta za testiranje. Kaže da se ne bi smjelo dogoditi da se kapaciteti potpuno probiju, pa da se na termin čeka i dulje od tjedan dana ”jer se i BAT priznaje kao potvrda bolesti”.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: MT/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.