Facebookovi novi "žandari"

28.04.2019. 09:35:36

Uoči europskih parlamentarnih izbora u svibnju, Facebook je odlučio poduzeti nove korake u suzbijanju širenja dezinformacija na svojoj platformi. Facebook je u Europskoj uniji proširio mrežu suradnje s nezavisnim fact-checkerima, pripadnicima novinarskih organizacija specijaliziranih za provjeru činjenica i borbu protiv dezinformacija. Među novim partnerima Facebooka je i Faktograf.hr. U suradnju između Facebooka i nezavisnih fact-checkera uključuje se pet novih medija u EU: Ellinika Hoaxes iz Grčke, FactCheckNI iz Sjeverne Irske, Observador iz Portugala, Patikrinta iz Litve te hrvatski Faktograf. Ove organizacije sudjelovat će u ocjenjivanju točnosti sadržaja koji se dijeli na Facebooku. Svi navedeni članovi su IFCN-a, Međunarodne mreže za provjeru činjenica, čiji su se pripadnici u svom radu dužni pridržavati najviših profesionalnih standarda. Sve organizacije koje od danas ulaze u partnerstvo s Facebookom suradnici su i u projektu FactCheckEU, zajedničkom trudu europskih članova IFCN-a da se efikasnije suprotstave dezinformacijama na internetu tijekom kampanje uoči izbora za Europski parlament. Inicijativu FactCheckEU čini 19 europskih fact-checking medija iz 13 zemalja. Nakon prihvaćanja pet novih organizacija u krug svojih partnera, svim članovima inicijative FactCheckEU omogućeno je nadziranje i ocjenjivanje točnosti tvrdnji koje se u javni prostor iznose putem Facebooka. Kad fact-checkeri neku priču ocijene kao lažnu, Facebook će smanjiti doseg te priče u svom News Feedu, čime se smanjuje broj korisnika izloženih dezinformacijama. Stranicama koje učestalo šire dezinformacije također se smanjuje doseg, a oduzima im se i mogućnost monetiziranja i oglašavanja sadržaja. Tvrdnjama ocijenjenima kao lažnima doseg se smanjuje za 80%, priopćeno je iz Faceboka. Facebookova mreža nezavisnih fact-checkera u Europskoj uniji trenutno sadrži 21 partnersku organizaciju koje provjeravaju sadržaj na 14 europskih jezika: danskom, engleskom, francuskom, grčkom, hrvatskom, litavskom, norveškom, nizozemskom, njemačkom, poljskom, portugalskom, španjolskom, švedskom i talijanskom. Suradnja s fact-checkerima dio je Facebooovog programskog okvira za povećanje kvalitete i autentičnosti priča koje se šire putem News Feeda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.